Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2008 » Січень » 13 » Алкоголь більш шкідливий, ніж наркотики, але стимулює до творчості
16:39
Алкоголь більш шкідливий, ніж наркотики, але стимулює до творчості


Алкоголь більш шкідливий, ніж наркотики, але стимулює до творчості

Американські науковці дійшли висновку, що невеликі кількості алкоголю підвищують винахідливість людини при виконанні творчих завдань, пов'язаних зі словесними асоціаціями.

У дослідженні, проведеному співробітниками Університету Іллінойсуу Чикаго, взяли участь 40 чоловіків, які час від часу вживають алкоголь "у компанії".

Під час підготовки до експерименту половині добровольців під час перегляду анімованого фільму запропонували з'їсти легку закуску, після чого вжити кількість журавлинного напою із горілкою, достатню для досягнення середньої концентрації алкоголю у крові у 0,075 відсотка (трохи нижче рівня у 0,08 відсотка, за якого у США заборонено керувати автомобілем).

Решта учасників, включених у контрольну групу, просто переглядали той самий фільм.

Після цього всі добровольці виконали по 15 творчих завдань, які полягали у тому, щоб, прочитавши три слова, підібрати четверте, яке утворює з кожним із запропонованих слів осмислену фразу.

Наприклад, до слів "сонце", "мова" і "сукня" підійшло б визначення "яскравий".

Учасники дослідження, які перебували під впливом алкоголю, проявляли інтуїтивну винахідливість під час виконання завдань значно частіше, ніж тверезі, які більше міркували.

Зокрема, добровольці з першої групи правильно виконали у середньому по дев'ять завдань, тоді як із другої - по шість. Крім того, у тих, що випили, пошук правильного рішення тривав у середньому 11,5 секунди, а у тверезих - 15,2 секунди.

У тверезому стані всі учасники виконували подібні завдання приблизно однаково.

Автори дослідження Ендрю Ярош (Andrew Jarosz) та Дженніфер Уайлі (Jennifer Wiley) припустили, що така дія алкоголю пов'язана з його здатністю знижувати концентрацію уваги, полегшуючи пошук зв'язку між далекими один від одного поняттями та ідеями.

Науковці також вважають, що отримані результати можуть пояснити схильність до вживання спиртного у художників, музикантів та інших людей творчих професій.

Коментуючи роботу дослідників, психолог з Університету Міссурі у Колумбії Скотт Солтс (Scott Saults) зазначив, що частково пояснити виявлені ефекти алкоголю може те, що він знижує страх перед можливими помилками, а також те, що він послаблює спонтанні спогади послідовностей звуків і зображень, водночас не зачіпаючи робочу пам'ять.

Звіт про дослідження опублікований у журналі Consciousness and Cognition.

Нагадаємо, що науковці винайшли препарат, який нейтралізує дію алкоголю. Також зауважимо, що британські експерти стверджують, що алкоголь більш шкідливий для людини і суспільства в цілому, ніж наркотики.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1966 | Дата публікації: 13-01-2008 | Додав: adminA | Теги: алкоголь | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]