Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 4 » Зоошампуні - чи можна застосовувати людям
20:57
Зоошампуні - чи можна застосовувати людям



З легкої руки Сари-Джессіки Паркер у життя тисяч наших співвітчизників увійшов кінський шампунь для миття гриви і хвоста, як панацея від усіх можливих і не можливих проблем з волоссям. Звичайно, бачачи її шикарне волосся в ідеальному стані і читаючи інтерв'ю, де вона «по секрету» розповідає таємниці Голівуду про те, що більшість кінозірок використовують саме шампунь для коней для догляду за своїми зачісками, важко стриматися і не купити заповітну пляшечку. Та й дивлячись на красивих, доглянутих коней з лискучими боками, шикарною гривою і  хвостом - віялом; на розкішних довгошерстих собак на виставках, предмет заслуженої гордості їх господарів, волею - неволею починаєш вірити в чудодійні властивості засобів по догляду за шерстю.

Купують всі - і чоловіки, сподіваючись, що пропаде лисина, і гламурні красуні, в надії стати схожими на дівчат з реклами шампунів. Чесно сказати, результати таких експериментів над собою виходять найнесподіваніші - від практично моментального покращення зовнішнього вигляду волосся, до появи лупи, нестерпного свербежу та випадіння волосся. Спробуємо розібратися, в чому секрет такої популярності косметичних і лікувальних засобів для тварин серед людей.

Всі знають, що шампунь для волосся повинен підбиратися відповідно до типу волосся і шкіри голови: волосся можуть бути нормальні, жирні або ж сухі; товсті, тонкі, густі, рідкі, тверді, м'які. Шкіра голови - жирна, суха, змішана, нормальна. Можуть бути специфічні проблеми у вигляді лупи, красиве  волосся, виснаженості та тьмяності. Тому, щоб наше волосся мало здоровий і доглянутий вигляд, кожен з вищеперелічених типів волосся повинен бути забезпечений особливим, індивідуальним доглядом.

Шампуні для тварин виготовляються, спираючись на фізіологічні параметри, властиві тому чи іншому виду тварин. У коней шкіра дуже товста, з великою кількістю потових залоз, жирна; грива і хвіст складаються з товстого, жорсткого волосся. Дія шампунів, що виготовляються для коней, спрямована, в першу чергу, на очищення від великої кількості бруду і застарілого поту, для полегшення розчісування збитого волосся хвоста і гриви і подальшого запобігання їх сплутування. Так само не маловажним є і те, що pH шкіри коня більш кислий, ніж у людини, та й сама шкіра набагато товща. Тому шампуні для коней містять луг, що підсушує шкіру, тобто підійти вони можуть тільки людям з жирною шкірою голови. Решті забезпечені роздратування, сухість шкіри голови, поява лупи та свербіння. Слід також знати, що при використанні шампуню для коней, через величезний вміст поверхнево-активних речовин, з фарбованого волосся дуже швидко вимивається фарба.
Не варто забувати, що шампуні для купання коней різних виробників сильно розрізняються за якістю і присутності в них різних добавок. Для порівняння, один з найбільш якісних і популярних шампунів для коней німецької фірми Effol підходить під міжнародні стандарти якості косметичних продуктів, використовуваних для людини, тому виробники можуть гарантувати, що їх шампунем без побоювань можна купати коня вартістю в кілька десятків і навіть сотень тисяч євро. Але і коштує такий шампунь, відповідно, від 1000 рублів за флакон. Наші ж, вітчизняні шампуні за 150-300 рублів, часто викликають скарги власників на появу лупи у тварин, свербіж. Та й при уважному вивченні етикетки, у складі можна побачити інгредієнти, що входять до складу і звичайних шампунів для людей, нічого особливого там немає. Тому ті, хто професійно займаються конярством, традиційно віддають перевагу імпортним, більш якісним і перевіреним роками шампуням для коней. А російськими шампунями для гриви і хвоста користуються, як це не парадоксально, в основному люди. Але навіть при рекомендованому розведенні 1:10, як радять виробники шампунів для коней, концентрація певних речовин істотно відрізняється від людських шампунів, а це загрожує, навіть при використанні самих якісних косметичних засобів для тварин, подразненнями і алергіями. Наприклад, один з «хітів продажів» - шампунь із дьогтем і прополісом, містить кількість дьогтю, що значно перевищує всі гранично допустимі значення для людини. А останні дослідження цієї речовини виявили, що березовий дьоготь при тривалому застосуванні володіє сильними канцерогенними властивості. Висновки робіть самі.

Простори Інтернету просто переповнені захопленими відгуками «щасливих володарів» жирного волосся, у яких після короткочасного використання кінських шампунів, покращився стан шевелюри. Справа в тому, що до складу таких шампунів входять колаген і ланолін, які, обволікаючи волосся, роблять його візуально більш товстим,  випрямляють і додають блиск. Але при постійному використанні шампуню обтяжені волосся розхитують волосяні цибулини, починається випадання волосся. Так само свою роль відіграє і лужне середовище шампуню, який поступово руйнує стрижень волосини. Тому при відміні кінського шампуню і повернення до нормальних, людських, колагенова плівка з волосся поступово змивається і волосся опиняються в ще більш жалюгідному стані, ніж до початку використання Зоошампуня.

Треба так само враховувати, що шампунями коней миють вкрай рідко, в основному перед «урочистими» подіями - стрибками, аукціонами, виставками, виступами, зазвичай не частіше одного разу на місяць. Якщо порівняти з щотижневим, а іноді і з щоденним миттям голови у людей, стає зрозумілим, чому в більшості випадків застосування Зоошампуня призводить до погіршення якості волосся і їх подальшому випаданню.

Вибираючи собі шампунь, слід пам'ятати, що основною метою його є видалення надлишків жиру і забруднень з волосся і шкіри голови. Жоден шампунь не може стимулювати ріст волосся, так як час впливу його безпосередньо на волосся дуже обмежений, та й активні діючі речовини, що містяться в шампунях, в волосяні фолікули не проникають. Та й як можуть з'явитися густі тверді волосся, якщо генами у людини запрограмовані тонкі і рідкі? Мляві, тьмяні, сухі і посічені на кінцях волосся відновити можуть тільки якісні маски і бальзами. Провідні косметичні корпорації мають власні науково-дослідні інститути, протягом десятків років проводять розробки в області виготовлення засобів по догляду і лікуванню волосся саме людей. Результатом цих досліджень є все те різноманіття якісних та ефективних засобів, яке ми бачимо для професійного і повсякденного застосування. Можна з успіхом використовувати і перевірені поколіннями народні засоби для поліпшення якості волосся і їх зміцнення (кропива, ромашка, реп'яхову олію та інші). Не варто забувати і про повноцінне харчування як заставу краси та життєвої сили волосся, про необхідність приймати вітамінні й мінеральні комплекси.

Вибирати косметичні засоби для тварин при всьому тому асортименті шампунів і бальзамів, призначених для вирішення будь-яких проблем з волоссям і шкірою голови в людей, м'яко кажучи, небезпечно. Тільки ті, кому байдуже своє здоров'я і зовнішній вигляд волосся і стан шкіри голови, можуть їх використовувати.

Заодно хочеться нагадати і власникам тварин про неприпустимість використання для купання людських шампунів і бальзамів. Звичайно, є кішки і собаки, які без шкоди для шерсті і здоров'я переносять купання і господарським милом, але більшість вихованців вкрай негативно реагують на косметичні засоби для людей.

І, на закінчення, ще кілька слів про Сару-Джесіку Паркер. Сара-Джессіка користується не кінським шампунем, а шампунем з кінським кератином MoltoBene, однією з провідних фірм зі світовим ім'ям, що випускає професійну косметику по догляду за волоссям. Там дійсно на етикетці намальована конячка, і сам шампунь підходить для щоденного використання, м'яко доглядаючи за волоссям, надаючи їм блиск. Але через неправильний переклад і тяги журналістів до сенсацій, з'явилася і прижилася у всіх ЗМІ новина про використання зіркою шампуню для миття коней. Як би там не було, Сара-Джессіка Паркер для нас в недосяжності, і чим насправді вона миє голову, ми ніколи не дізнаємося. Тому не варто втрачати здоровий глузд і замість перевірених, тестованих для застосування людям шампунів переходити на косметичні засоби для тварин, тому що наслідки можуть бути абсолютно непередбачуваними.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 4542 | Дата публікації: 04-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Зоошампуни, застосовувати людям | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]