Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2018 » Лютий » 22 » Знайшли доказ існування одного з найбільших пророків Біблії археологи у купі сміття
19:21
Знайшли доказ існування одного з найбільших пророків Біблії археологи у купі сміття


 

 

Археологи заявили про те, що виявили можливо перший матеріальний доказ існування біблійного пророка Ісаї. Цікаво, що артефакт виявили в Єрусалимі у купі сміття.

Про це повідомляє The Daily Beast з посиланням на публікацію від 22 лютого в журналі Biblical Archaeology Review (BAR), інформує видання «Коментарі.ua».

Науковці знайшли в смітті невеличкий шматочок глини довжиною всього 0,4 дюйма з відбитком печатки і написом – «Ісайя пророк».
 

 
Булла з відбитком напису про пророка Ісайю

Знахідку виявили під час розкопок раніше не пошкодженої стародавньої купи сміття. Там же були знайдені давні фігурки, уламки керамічного посуду, шматочки слонової кістки і глиняні предмети з відбитками печаток тзв. булли.

Видання зазначає, що поруч з буллами царя Єзекії були знайдені ще 22 булли, в тому числі булла з написом «Yesha’yah [u] Nvy [?]», що перекладається як «Ісайя пророк».

«Якщо врахувати значення Ісаї в історії релігії, цей відбиток печатки дуже важливий як для юдеїв, так і для християн», – підкреслено в повідомленні.

Згідно з Книгою Ісаї, яка є 12-й книгою Танаха розділу Невіім (другого розділу іудейського Священного Писання), пророк жив в VIII столітті до н. е. Ісайя почав проповідувати за часів правління юдейського царя Озії, пророкував при кількох царях – Озії, Йоафамі, Ахазі та Єзекії.

Ісайя мав великий авторитет не лише серед сучасників – жив в Єрусалимі і був наближеним до юдейських царів, а й серед наступних поколінь, які, втім, додавали до його книги щось від себе. Більшість вчених вважають, що Книгу Ісаї можна розділити на дві, а то й три частини, кожна з яких приписується окремому автору.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 919 | Дата публікації: 22-02-2018 | Додав: adminA | Теги: пророк Біблії, археологи, доказ існування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]