Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2016 » Березень » 24 » Землю через 20 років чекають мегацунамі
00:13
Землю через 20 років чекають мегацунамі


 

Наукова стаття, що пророкує катастрофічні для людства наслідки кліматичних змін уже через два десятиліття, прийнята до публікації в журналі Atmospheric Chemistry and Physics. Це рішення говорить про збільшену реалістичності апокаліптичних сценаріїв в науці, відзначає видання Gizmodo.

Стаття, написана кліматологом Джеймсом Хансеном (James Hansen) і його колегами, прогнозує руйнування льодовиків Гренландії і Антарктиди, руйнівні бурі і цунамі, що несуть на берега гігантські валуни. Крім того, цих катастрофічних явищ пропонується очікувати вже через кілька десятиліть, а не століть.

На думку вчених, процес починається з танення льодовиків, яке відбувається вже зараз. Прохолодна вода, потрапляючи в океан, лягає на більш теплу і щільну морську воду. Даний процес порушує нормальну механіку циркуляції води, завдяки якій товща води перемішується, а тепло з глибин океану виходить на поверхню.

В результаті цього тепла вода "консервується" в океані, ще сильніше розмиває льодовики, чому в океан потрапляє нова вода з льодовиків, що тануть, і рівень моря різко підвищується. Порушення в роботі океанічних процесів циркуляції води, крім того, призводять до наростання температурних контрастів: тропіки стають спекотніше через глобальне потепління, а Західна Європа і Північна Америка постраждають від холоду. Такі температурні контрасти і приведуть до катастрофічних цунамі і тайфунів.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1416 | Дата публікації: 24-03-2016 | Додав: adminA | Теги: мегацунамі, 20 років, земля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]