Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Березень » 9 » Втрачаємо коралові рифи з креветками, лососями
11:54
Втрачаємо коралові рифи з креветками, лососями


Темпи окислення світового океану в наші дні найстрімкіші за останніх 300 млн років. Дослідження опубліковано в науковому журналі Science.

"Геологічні дані свідчать про те, що нинішні темпи окислення світового океану є безпрецедентними за останніх 300 млн років історії наший планети. Це підвищує вірогідність того, що ми вступаємо в незвідану територію морської зміни екосистем", - говорить співавтор дослідження Енді Ріджвелл з Брістольського університету, передає CyberSecurity.ru.

Згідно з даними статті, за останніх 100 років глобальний рівень ph в світовому океані знизився на одну десяту до 8,1. За словами вчених, навіть падіння на 0,1 одиниць є значним, оскільки наслідки від цієї зміни йдуть в логарифмічних масштабах.

За оцінками учених, зараз кислотність в світовому океані збільшується принаймні в 10 разів швидше, ніж в останній період, коли на наший планеті було відмічено суттєве потеплення. Цей період так званого теплового максимуму палеоцену-еоцену був близько 56 млн років тому. Тоді на Землі відбулося масове вимирання видів як на суші, так і в морі.

Причини тодішнього глобального потеплення на сьогодні не до кінця ясні, але головним підозрюваним є істотний викид метану з океанських відкладень на дні. Цей процес був простимульований збільшеною вулканічною активністю. Величезна кількість цього газу, що вступає в реакцію з водою і атмосферою, призвели до підвищення кислотності.

Причини стрімкого окислення океану очевидніші. За останнє століття об'єми атмосферного Со2 збільшилися до 393 пропромілле, тобто за 100 років концентрація вуглекислого газу в атмосфері виросла на третину. За словами вчених, світовий океан поглинає величезну кількість вуглекислоти, яка активно вступає в реакцію з водою.

Ця кислота, як вважають дослідники, зрештою буде нейтралізована, але лише в тому випадку, якщо атмосферні концентрації Со2 знизяться.

Якщо ж цього не відбудеться, то першим, хто постраждає, стануть коралові рифи і ракоподібні з молюсками, оскільки вони найбільш вразливі до рівнів кислотності води. У свою чергу це приведе до порушень в харчових ланцюгах океану і незабаром позначиться на великій рибі, у тому числі і тій, що використовується в їжу.

Вчені кажуть, що якщо викиди в атмосферу не скоротяться, то ми практично гарантовано втратимо коралові рифи зі всією їх біорізноманітністю, устриці, краби, креветки, молюски і деякі великі риби, таких як лосось.

Зараз вважається, що кислотність світового океану 56 млн років тому, під час схожого потепління, виросла на 0,45 одиниць, але за прогнозами учених, до кінця майбутнього сторіччя кислотність підніметься вже на 0,3 одиниць і цей процес зупинити відразу просто неможливо.

У статті мовиться, що минулого року різні групи океанологів проводили виміри рівня кислотності океану в різних частинах планети і пришли до висновку, що локально цей показник під впливом тих або інших чинників може падати, а в інших регіонах, навпаки, рости.

Так, в 2011 році дослідження рифів поблизу Папуа-нової Гвінеї виявили, що кислотність океану там знизилася до 7,8 ph, що спричинило за собою падіння рівня біорізноманітності на 40%.

Проте вчені кажуть, що не обов'язкове глобальне окислення може означати загибель для всіх видів. Низка морських мешканців навіть може отримати вигоду з існування в більш кислотному середовищі.

"З історії ми знаємо, що останні події, пов'язані з підкисленням океану, не знищували всі види, а призводили до еволюції нового виду, який замінював собою ті, що вже вимерли", - говорить один з авторів дослідження Барбел Хеніх.

Відзначимо, недавно в океані виявили гігантських амеб, здатних поглинати свинець, уран і ртуть.




За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1783 | Дата публікації: 09-03-2012 | Додав: adminA | Теги: коралові рифи з креветками, лососями | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]