Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 16-04-2024
Головна » 2016 » Січень » 16 » Вміють "відключати" мізки ці комахи
23:00
Вміють "відключати" мізки ці комахи


 

Мурахи — працьовиті комахи, але не здатні вирішувати кілька завдань одночасно. Дослідження показали, що під час руху вони змушені «відключати» свій мозок, передає портал Цікавості.

Як пише Science News, об’єктом дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Royal Society Open Science, стали дрібні жовтувато-бурі мурахи Temnothorax albipennis, що мешкають на території Європи.

Життєві фази робочих мурашок, що включають активну діяльність і відпочинок, чергуються між собою. Намітивши нову територію для освоєння, мураха залишає хімічне «повідомлення» побратимам, а сама рухається в дорогу.

Випускаючи мурах по одній у спеціальний вольєр, вчені спробували з’ясувати, як впливає на шлях комахи інформація, залишена попередньою мурахою. У результаті з’ясувалося, що мураха здатна обробляти залишений попередником слід тільки під час паузи в русі — привалу.

Під час руху ж вона на нього не реагує. На підставі отриманих даних вчені вивели математичну модель руху мурашки, яка залежить від довжини його кінцівок. Що стосується мозку комахи, дослідники впевнені, що під час руху він не працює.

«Перестаючи думати на ходу, мураха зберігає енергію», — резюмували вчені. Нагадаємо, раніше дослідники з’ясували, що мурахи володіють найбільшим у світі мозком серед комах у співвідношенні з розмірами тіла. Мозок мурашки становить четверту частину маси його тіла.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 1337 | Дата публікації: 16-01-2016 | Додав: adminA | Теги: Комахи, відключати мізки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]