Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2017 » Квітень » 26 » Влітку двоє українців поїдуть вчитися в центр NASA
13:41
Влітку двоє українців поїдуть вчитися в центр NASA


 

Переможці конкурсу Global Impact Challenge влітку навчатимуться за програмою Університету Сингулярності, Google і NASA, пише Експрес.

- Global Solutions Program присвячена зміні клімату, - розповідає один із них, Євген Ерік, розробник проекту та керівник компанії "SolarGaps".

- Загалом у світі обрано 80 осіб з ідеями, що можуть змінити життя мільярдів людей протягом найближчих 10-ти років.

- У чому суть вашого проекту?

- Він називається "Розумні жалюзі" - "SolarGaps". Я придумав жалюзі, які генерують електрику та здатні економити до 80% на кондиціонуванні приміщень. Один кондиціонер бере приблизно 2 кВт енергії.

Щоб отримати таку кількість енергії, потрібно розмістити на даху будівлі 10 сонячних панелей. Тобто виходить, що з усієї енергії, яку влітку виробляє сонячна панель на даху будинку, приблизно 70% витрачається на кондиціонування. І тому я вирішив розміщувати панелі на жалюзях.

Це рішення дозволяє не лише генерувати енергію, але й забезпечувати активне затінення приміщення, бо жалюзі "стежать" за сонцем (змінюють кут нахилу).

"Розумні жалюзі" розташовані ззовні й витримують всі можливі навантаження - вітер, сніг, град, ураган. Якщо кинути каміння у вікно, то скло не розіб'ється. Ми вже виробляємо свою продукцію в Україні.

Приблизно 40% комплектуючих є вітчизняними. Та найважливіше, що завдяки проекту ми залучаємо до сонячної енергетики пересічних людей.

Євген Ерік закінчив факультет кібернетики та аспірантуру КНУ, йому 40 років. Займався дослідницькою діяльністю - вивчав сонячні панелі, зелені технології.

Другий із переможців конкурсу проектів - Данило Баш, студент Інституту високих технологій Київського національного університету ім. Шевченка, бакалавр хімії природних сполук, - дізнався про конкурс випадково.

- У мене виникла ідея щодо видобування дорогоцінних металів, які дуже важко дістати із землі. Наприклад, родію. Я подумав, що їх можна видобувати з океанічних течій, оскільки у воді розчинена майже вся таблиця Менделеєва, - розповідає Данило.

- Вже існує технологія видобутку з води урану. Для цього розроблено спеціальний сорбент, який поглинає з води виключно іони урану. Я вирішив удосконалити цю технологію, піти далі й створити сорбенти для інших металів.

Наразі це лише ідея, але якщо зібрати команду спеціалістів, знайти фінансування, то її можна реалізувати.

- Що на вас чекає далі за програмою Google і NASA?

- Ми в середині червня поїдемо в кампус NASA - дослідницький центр Еймса у Каліфорнії (США) на 10 тижнів. Спершу - інтенсивна підготовка та навчання за програмою Університету Сингулярності.

Після цього всі учасники працюватимуть вже на 10-15 групових проектів.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1051 | Дата публікації: 26-04-2017 | Додав: adminA | Теги: двоє українців, центр NASA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]