Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Вірус, який допомагає кип'ятити воду утричі швидше
23:12
Вірус, який допомагає кип'ятити воду утричі швидше


 

Американські розробники запропонували технологію використання модифікованих оболонок знайомого всім вірусу тютюнової мозаїки для покриття нагрівальних елементів.

На жаль, чайників, які моментально кип'ятять воду найближчим часом можна не чекати - але промислові бойлери «з вірусами» можуть з'явитися досить скоро. Ця проблема знайома кожному, хто заглядав, як  нагрівається чайник і бачив дрібні бульбашки, які «застряють» на нагрівальному елементі.

Вони серйозно ускладнюють перенесення теплової енергії в рідину, а піднімаючись і лопаючись на поверхні води, даремно забирають частину її в повітря. Тут-то на допомогу і приходять віруси, інформсує Naked Science.

Стійка оболонка вірусів тютюнової мозаїки являє собою тонкі «соломинки» з білковими «гачками», які дозволяють їм надійно чіплятися практично за будь-яку поверхню.

Цю їх властивість використовували Ханна Девлін (Hannah Devlin) і її колеги з Дрексельского університету, підібравши умови, за яких на металі можна виростити цілий «ліс» таких оболонок.

Для більшої стійкості на нього напилюють тонкий шар нікелю. Отримана в результаті структура продемонструвала чудові теплопередаючі властивості: при тестуванні такого нагрівального елементу проти аналогічного, але без «вірусно-нікелевого» покриття, він дозволив закип'ятити воду в рази швидше.

Однак кип'ятінням застосування технології може не обмежитися: структура передає тепло настільки ефективно, що вчені пропонують використовувати її в кулери для самої напружено працюючої електроніки.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1339 | Дата публікації: 01-04-2015 | Додав: adminA | Теги: Вірус, який допомагає кип'ятити воду утрич | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]