Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Травень » 20 » Відповідь вчених - що провокує зміщення магнітного полюса Землі
14:32
Відповідь вчених - що провокує зміщення магнітного полюса Землі


 


Що провокує зміщення магнітного полюса Землі: відповідь вчених

Згідно з новою доповіддю Європейського космічного агентства (ЄКА), магнітні поля Землі зміщуються з безпрецедентною швидкістю. У той час, коли вчені вважають, що ця точка завжди блукала, що рухає недавнім прискоренням – залишається невідомим.

“Хоча це має деякі практичні наслідки, учені вважають, що це викликано зіткненням магнітних згустків глибоко під нашими ногами”, – пояснює ЄКА.

Географічний Північний полюс знаходиться в фіксованому місці, але відомо, що магнітна північ зміщується з тих пір, як була вперше виміряна в 1831 році. З тих пір вона повільно дрейфує з Канадської Арктики в Сибір.

В результаті, світову магнітну модель (WMM) потрібно змінювати кожні кілька років з поточним місцем розташування полюса, щоб навігаційні системи, такі як ті, які використовуються кораблями, картами Google і смартфонами, були актуальними. Останнім часом через прискорену швидкість полюса WMM довелося оновлювати раніше, ніж зазвичай.

У період з 1990 по 2005 рік швидкість магнітного поля Півночі збільшилася з 0-15 кілометрів на рік до 50-60 кілометрів на рік. У 2017 році він перетнув міжнародну лінію дат в 390 кілометрах від географічного Північного полюса і продовжує рух на південь.

“Наше магнітне поле існує через океан перегрітого, закрученого рідкого заліза, яке становить зовнішнє ядро. Схоже до провідника, що обертається в велосипедному Динамо, це рухоме залізо створює електричні струми, які, в свою чергу, генерують наше магнітне поле, яке безперервно змінюється.”

Це означає, що відстеження змін магнітного поля може дати експертам уявлення про те, як рухається залізо в ядрі.

“Для пояснення цієї поведінки було запропоновано кілька теорій, але, оскільки вони спираються на зміни в малому магнітному полі, вони не можуть пояснити недавню траєкторію полюса”, – пояснює Філ Лівермор з Університету Лідса.

“Використовуючи дані, зібрані протягом двох десятиліть супутниками, ми можемо бачити, що положення північного магнітного полюса визначається в основному балансом, або перетягуванням каната, між двома великими пелюстками негативного магнітного потоку на кордоні між ядром Землі і мантією під Канадою і Сибіром.”

Згідно даним ЄКА, зміни в характері перебігу ядра між 1970 і 1999 роками подовжили канадську частку і послабили її вплив на земну поверхню, в результаті чого полюс став рухатися в бік Сибіру швидше. Протягом наступного десятиліття північний магнітний полюс, за прогнозами, пройде ще 390-660 кілометрів у напрямку Сибіру.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 634 | Дата публікації: 20-05-2019 | Додав: adminA | Теги: зміщення магнітного полюса Землі, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]