Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 19-03-2024
Головна » 2012 » Травень » 13 » Веста - астероїд чи "карликова планета"
16:44
Веста - астероїд чи "карликова планета"




Веста - не астероїд, а міні-планета, якій Юпітер перешкодив "вирости" - поцупив ресурси

Виявилося, що Веста, яку вважали найбільшим у Сонячній системі астероїдом, це міні-планета, котра через низку причин не змогла стати повноцінною планетою.

Останні спостереження, проведені науково-дослідним апаратом НАСА Dawn, відправленим у космос саме для вивчення Вести, показали, що дане космічне тіло було сформовано дуже давно - приблизно в перші кілька мільйонів років життя Сонячної системи, передає CyberSecurity.ru.

Апарат Dawn, що підлетів досить близько до Вести, передав на Землю фотодані, у яких чітко видно, що на Весті є місця білі, як сніг, а також чорні, що вказують на присутність залізної руди. Подібна структура формування Вести вказує на її планетарний тип складання в минулому.

На сьогодні в Сонячній системі є два дуже великих астероїди - Веста й Церера. І обидва їх має досліджувати апарат Dawn. До Церери Dawn добереться в 2015 році. Учені думають, що в Церери внутрішня будова може бути схожою, і цей астероїд може мати власну гравітацію, достатню для того, щоб утримувати на орбіті навколо Церери багато дрібних астероїдів.

Відповідно до прийнятої зараз Міжнародним астрономічним союзом класифікації, Веста й Церера, так само як і Плутон, є карликовими планетами. Втім, саме визначення "карликова планета" у науковому середовищі дуже неоднозначне й далеко не всі вчені з ним згодні.

Дослідники, що працюють із апаратом Dawn, кажуть, що Веста може й не бути планетою, але її формування зовсім точно йшло за планетарним типом.

Сама по собі Веста перебуває в астероїдному поясі між орбітами Марса і Юпітера. Астероїдний пояс, як думають фахівці, є залишками існуючої в минулому планети, що не пережила зіткнення з якимось великим об'єктом.

Близьке дослідження Вести дозволяє сказати значно більше про дану планету. Уже зараз очевидно, що Веста могла відігравати певну роль у житті доісторичної планети.

Серед знахідок, що здивували вчених, можна виділити наявність двох гігантських кратерів на південному полюсі Вести. Вони сформувалися порівняно недавно (за космічними мірками) - приблизно мільярд років тому перший і близько 2 мільярди років тому другий.

На всіх інших великих об'єктах Сонячної системи, наприклад на Місяці, є схожі кратери, але вони були утворені значно раніше - три й більше мільярди років тому.

Мінералогічний аналіз кратерів показав, що в них помітні сліди астероїдів, які досить часто знаходять і на нашій планеті.

Нерівна поверхня Вести також може дати пояснення тому, чому вона так і не змогла стати повноцінною планетою.

Дослідники думають, що цьому перешкодив сусідній гігант Юпітер, що "крав" речовину у Вести за рахунок своєї гігантської гравітації.

Також Веста була об'єктом багатьох астероїдних бомбардувань, коли дрібні й великі космічні камені на етапі формування летіли в напрямку до Юпітера. Втім, ця теорія не відповідає на запитання про те, чому сама Веста не стала частиною Юпітера.

Усього апарат Dawn виявив близько 2000 кратерів на 550-кілометровій Весті, що трохи більше, ніж очікували побачити дослідники.

Апарат Dawn працює біля поверхні Вести з липня минулого року. У серпні він відправиться на вивчення Церери, яка значно далі від Сонця, та й виглядає інакше.

Вважається, що Церера складається переважно з льоду. Вивчаючи Цереру, фахівці сподіваються дати відповідь на питання про походження водяного льоду в Сонячній системі в цілому й води на Землі зокрема.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2431 | Дата публікації: 13-05-2012 | Додав: adminA | Теги: Веста - астероїд, карликова планета | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]