Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Серпень » 17 » Великий адронний колайдер. Новий рекорд
23:08
Великий адронний колайдер. Новий рекорд



У CERN, вчені, які працюють з Великим адронним колайдером, отримали найвищу температуру, яка коли-небудь створювалася штучним шляхом на Землі.

При зіткненні двох іонів свинцю утворився "суп" з кварків і глюонів, так була отримана екстремально висока температура, яка  дорівнювала 5.5 трильйонів градусів за Цельсієм.

Дана температура є лише попереднім значенням. У перебігу наступних днів вчені вироблять складні розрахунки, в яких за основу будуть взяті найтонші вимірювання. Тільки після цього буде відомо - яка була точна температура кваркової-глюонної плазми при зіткненні. Якщо дані підтвердять, то це буде новий рекорд температури. До цього рекордом було значення в 4000000000000 градусів за шкалою Цельсія.

Подібний експеримент проводили також вчені, які працюють з колайдером RHIC в лабораторії, яка знаходиться в Брукхевені ще минулого місяця. Там теж намагаються виміряти показник температури плазми в момент зіткнення.

Ситуація складається досить незвичайна - дві схожі фізичні лабораторії, але знаходяться на різних континентах, проводять аналогічні один одному досліди і отримують екстремально високі температури. Так як температури такого значення утримуються дуже нетривало, то вченим доведеться зробити багато складних розрахунків, щоб визначити максимально точні значення отриманих температур.


novostiua.net

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 3484 | Дата публікації: 17-08-2012 | Додав: adminA | Теги: адронний колайдер. Новий рекорд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]