Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 19-03-2024
Головна » 2016 » Грудень » 22 » Вчені в Італії фіксують пробудження супервулкану
19:05
Вчені в Італії фіксують пробудження супервулкану


 

Сплячий супервулкан Флегрейські Поля (Campi Flegrei) в італійському місті Неаполь демонструє ознаки "пробудження" і, ймовірно, наближається до критичної точки тиску.

Про це свідчать дослідження італійських і французьких вчених, повідомляє AFP.

Вчені вперше визначили межу, після якої магма, що піднімається під поверхнею землі, може викликати вивільнення рідин і газів. Це призведе до вивільнення назовні високотемпературної пари.

"Гідротермальні породи при нагріванні можуть в кінцевому підсумку втратити свою механічну стійкість, викликаючи прискорення критичних умов", - сказав науковий співробітник Національного інституту геофізики і вулканології Болоньї.

За словами вчених, зараз неможливо сказати, чи буде виверження і коли це може статися. У разі виверження в небезпеці можуть опинитися близько півмільйона людей, що живуть поблизу кальдери супервулкану.

Починаючи з 2005 року, Campi Flegrei переживає те, що вчені називають "підйом", в результаті італійська влада підвищила рівень тривоги в 2012 році з зеленого до жовтого, що вказує на необхідність активного наукового моніторингу.

Кальдера сплячого вулкану була сформована 39 тисяч років тому в результаті вибуху, який викинув в повітря сотні кубічних кілометрів лави, скелі і уламки.

На думку вчених, це було найбільше виверження в Європі за останні 200 тисяч років. Campi Flegrei останній раз вивергався в 1538 році, хоча і в значно менших масштабах.

Всього у 20 кілометрах розташований вулкан Везувій, виверження якого трохи більше 2000 років поховало кілька римських поселень в регіоні, в тому числі Помпеї.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1083 | Дата публікації: 22-12-2016 | Додав: adminA | Теги: пробудження супервулкану, італія, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]