Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2019 » Лютий » 7 » Вчені навчили бджіл арифметиці - неймовірно
17:07
Вчені навчили бджіл арифметиці - неймовірно


 

 

 Неймовірно: учені навчили бджіл арифметиці
 
Медоносні бджоли розуміють арифметичні дії.

Медоносні бджоли розуміють арифметичні дії - їх можна навчити додавати і віднімати.

Австралійські і французькі біологи визнали їх відповідною моделлю для вивчення складних понять - чисельних значень. Дослідники навчили бджіл розпізнавати яскравий блакитний або жовтий колір, як символи додавання і віднімання, пише Science Alert.

Вчені сконструювали Y-подібний лабіринт з одним вхідним отвором. Поруч з ним поміщали картинку-стимул, на якій були зображені одна, дві або чотири геометричні фігури яскраво-блакитного кольору на сірому тлі, які символізували додавання. Або дві, чотири або п'ять геометричних фігур яскраво-жовтого кольору, які символізували віднімання.

У внутрішніх кімнатах лабіринту бджолам потрібно було вибрати з двох картинок, з правильною чи неправильним відповіддю. При додаванні на правильному зображенні число фігур мало бути на одиницю більше, ніж на зображенні перед входом в лабіринт. У разі віднімання - на одиницю менше. Якщо бджола вибирала правильну відповідь, їй давали краплю цукрового сиропу, якщо неправильну - краплю хініну, речовини з гірким смаком. В експериментах брали участь 14 робочих медоносних бджіл, які виконали 100 тренувальних тестів.

В основному експерименті бджоли вибирали правильні відповіді як мінімум в 63 відсотках випадків, тобто набагато частіше, ніж випадковим чином. У тестах на складання кількість правильних відповідей, в середньому, була 72,1 і 66,4%. У тестах на віднімання - 63,6 і 67,9%.

Експерименти показали, що медоносні бджоли здатні використовувати кольори як символічну репрезентацію арифметичних дій, і можуть навчитися додавати і віднімати. Більш того, вони можуть успішно застосовувати отримані навички до незнайомого їм раніше числа.

В одному з будинків поселення Джермантаун штату Міннесота оселилася колонія медоносних бджіл. Комахи побудували собі в стіні оселі величезне гніздо. Проникли всередину через маленькі щілини між 2 цеглинами й у куточку вікна.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 773 | Дата публікації: 07-02-2019 | Додав: adminA | Теги: Арифметика, вчені, бджоли | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]