Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2018 » Вересень » 27 » Вчені - людська діяльність розгойдала земну вісь
15:31
Вчені - людська діяльність розгойдала земну вісь



 

 


Людська діяльність розгойдала земну вісь, – вчені

Коливання земної осі виявилися обумовлені не тільки рухом льодовиків, але і таненням льодів, викликаних глобальним потеплінням

Земля, на відміну від глобуса, не зовсім кругла, а її вісь не статична і робить коливання – прецесії (нахили) і нутації (коливання відносно земної кори). Останні становлять близько десяти сантиметрів на рік і десяти метрів за сто років. На цьому тижні NASA опублікувало звіт, в якому вперше перераховуються головні причини нутації земної осі.

Традиційною причиною «тремтіння» земної осі вважався рух льодовиків, але, об’єднавши математичні моделі інших глобальних процесів, які теоретично здатні відхилити вісь, вчені встановили, що причина не одна, а кілька: конвекція речовини мантії, планети, рух льодовиків і танення глобальної кріосфери.

Всі перераховані фактори об’єднує зміна розподілу маси всередині і на поверхні планети. Говорячи про останній факторі – танення льодів протягом минулого сторіччя, – автори звіту підкреслили, що мова йде головним чином про танення крижаного щита Гренландії в результаті підвищення температури повітря. З початку XX століття Гренландія втратила 750 гігатонн льоду. Ця маса води опинилася в океані, що призвело до зростання рівня води і сприяло зміщенню осі обертання планети.

Лід тане не тільки в Гренландії, а й на полюсах, однак географічне положення острова зробило танення його льодовиків особливо важливим.

«Якщо масивне тіло розташовується під кутом в 45 градусів до Північного полюса, як Гренландія, зміна його маси сильніше позначиться на становищі осі обертання, ніж зміна маси тіла в іншій точці», – пояснює один з авторів дослідження Ерік Івінс (Eric Ivins) з Лабораторії реактивного руху NASA.

Танення льодовиків Гренландії обумовлено глобальним потеплінням, яке, в свою чергу, значною мірою спровоковане діяльністю людини – попаданням в атмосферу парникових газів в результаті спалювання вуглеводнів. Танення льодів Гренландії прискорюється з кожним роком; разом з ним буде прискорюватися і нутація осі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 842 | Дата публікації: 27-09-2018 | Додав: adminA | Теги: людська діяльність, земна вісь, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]