Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Серпень » 13 » Вчені досягли межі в якості кольорового друку
22:20
Вчені досягли межі в якості кольорового друку



Вчені досягли межі в якості кольорового друку
Інженери створили технологію кольорового друку, дозвіл якої досягає теоретично можливої дифракційної межі - 100 000 точок на дюйм. Робота вчених опублікована в журналі Nature Nanotechnology, а її короткий зміст можна прочитати на сайті журналу.

Розроблена авторами технологія заснована на явищі резонансу плазмонів в тонких металевих плівках.

На першому етапі на кремнієвій пластині за допомогою електронно-променевої літографії створюють мікроскопічні вертикальні циліндри. Потім на них напилюють шар благородних металів - срібла і золота, створюючи на вершині кремнієвих циліндрів металеві нанодиски. Якщо нанодиски на поверхні кремнію мають різний діаметр і періодичність розташування, то вони по-різному взаємодіють з падаючим на них світлом.

Змінюючи діаметр і періодичність нанодисків, можна надавати окремим частинам пластини різний колір, не використовуючи при цьому жодних фарб. Для того, щоб розрахувати відповідність між розмірами мікроскопічних циліндрів і спектром відбиваного світла, дослідники створили спеціальну математичну модель, яка дозволяла розрахувати необхідні параметри літографії на основі необхідного зображення.

Авторам вдалося майже в десять разів збільшити дозвіл кольорового друку в порівнянні з кращими промисловими зразками, які використовують фарбу. За їх словами, така технологія може застосовуватися для виготовлення нанорозмірних оптичних фільтрів, зберігання або прихованої передачі інформації, а також як додатковий ступінь захисту цінних паперів.

Раніше інша група інженерів показала в певному сенсі зворотну технологію - виготовлення наноструктур за допомогою устаткування, спочатку призначеного для друку фарбами. Вчені використовували струмовий друк для створення мікроскопічних вертикальних структур зі швидко застигаючого полімеру.

Подробиці
За матеріалами: Лента.ru





За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини техніки | Переглядів: 2021 | Дата публікації: 13-08-2012 | Додав: adminA | Теги: якості кольорового друку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]