Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Травень » 16 » В Середземному морі гігантські глибоководні вихори виявили науковці
18:19
В Середземному морі гігантські глибоководні вихори виявили науковці




Італійські фізики вперше виявили на глибині понад 3 кілометри в східній частині Середземного моря течії вкрай незвичайної конфігурації - ланцюжки підводних вирів по 10 кілометрів у діаметрі кожен. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Група фізиків з італійського Національного інституту ядерної фізики та низки інших наукових центрів займалася пошуком місця для підводної нейтринної обсерваторії NEMO (Neutrino Mediterranean Observatory) - нейтринного детектора обсягом 1 кубічний кілометр, який має відстежувати космічні частинки високих енергій, передає РИА "Новости".

Океанографічні дослідження, зроблені в пошуках зручного для обсерваторії місця, раніше вже давали несподівані результати. П'ять років тому науковці несподівано для себе виявили за допомогою акустичних приладів, розміщених на глибині 2 кілометри біля сицилійського узбережжя в районі Катанії, присутність китоподібних, зокрема, спермацетових китів.

Тепер група під керівництвом Анджело Рубіно (Angelo Rubino) з Університету Венеції виявила нову загадку в Середземному морі. Дослідники в пошуках відповідного місця для NEMO опустили на глибину близько 3,5 кілометра на Іонічному морі комплекс приладів, призначених для вимірювання температур і швидкості течій.

Аналіз зібраних цими приладами даних показав, що в цьому районі на глибині понад 3 кілометри існують ланцюжки, що ідуть один за одним, циклонічних і антициклонічних вихорів, кожен з яких сягає близько 10 кілометрів у діаметрі. Ці ланцюжки рухаються повільно, зі швидкістю приблизно 3 сантиметри на секунду.

На думку науковців, ці вихори зароджуються в цьому ж районі Середземного моря. При цьому експерти не виключають, що вихори виникають під дією нестабільних гідродинамічних процесів в глибинах Адріатичного або Егейського морів. Ці процеси можуть породжувати вихорові структури, здатні рухатися на сотні кілометрів, не втрачаючи швидкості та енергії.

Спостереження за цими вирами може становити особливий інтерес з погляду вивчення зміни клімату в Середземному морі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1820 | Дата публікації: 16-05-2012 | Додав: admin | Теги: гігантські глибоководні вихори, середземне море | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]