Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2018 » Травень » 17 » В околицях Сонця астрономи підрахували кількість "мертвих зірок"
17:23
В околицях Сонця астрономи підрахували кількість "мертвих зірок"


 

 Астрономи підрахували кількість "мертвих зірок" в околицях Сонця

Європейський зонд-"звіздар" GAIA підрахував число білих карликів в найближчих околицях Сонця і виявив натяки на те, що чверть з них виникла в результаті злиття двох інших "мертвих зірок", що раніше вважалося відносно рідкісною подією

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Universe Today.

"Наднові першого типу, що виникають в результаті злиття білих карликів, вже допомогли нам з'ясувати, що Всесвіт розширюється з прискоренням. Незважаючи на це, ми досі точно не знаємо, де і як народжуються ці спалахи, і як утворюються пари білих карликів. Відкриті нами сліди злиттів білих карликів допоможуть нам оцінити, як часто і де вони виникають ", - розповідає Мукремін Кіліч з університету Оклахоми в Нормані (США).

Білими карликами називають залишки старих "вигорілих" зірок невеликої маси, позбавлених власних джерел енергії. Білі карлики виникають на кінцевій стадії еволюції зірок з масою, що не перевищує сонячну більш ніж в 10 разів. В кінцевому рахунку, в білого карлика перетвориться і наше світило.

Подібні "мертві зірки" цікавлять астрофізиків з кількох причин. По-перше, вони є прабатьками наднових першого типу, що дозволяють дуже точно оцінювати відстані в космосі, а по-друге, вони складаються з екзотичної надщільної матерії, властивості і структуру якої вчені поки не до кінця розуміють.

І нарешті, завдяки дуже тривалих строків життя, білі карлики можна використовувати в якості своєрідних "скам'янілостей", що дозволяють астрономам дізнаватися те, як виглядала наша Галактика або її сусідки в далекому минулому.


За матеріалами Новини науки
Переглядів: 759 | Дата публікації: 17-05-2018 | Додав: adminA | Теги: околиці Сонця, кількість мертвих зірок, астрономи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]