Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Червень » 24 » В океанах на Венері було життя припускають астрономи
22:06
В океанах на Венері було життя припускають астрономи



На одній з найбільш непридатних для життя планет Сонячної системи у далекому минулому були населені океани. Проте, вчені уточнюють, що океани тут були недовго і на найраніших стадіях існування планети.

До таких висновків астрономи прийшли, базуючись на інформації, переданій європейським орбітальним апаратом Venus Express, що працює зараз на орбіті навколо Венери, передає CyberSecurity.ru.

Втім, сьогодні на Венері дуже мало води. Якби всю водяну пару можна було під тиском стиснути і опустити на поверхню планети, то вийшла б "глобальна калюжа" завглибшки близько 2,5 см. Для порівняння: на Землі ця "глобальна калюжа" вийшла б завглибшки близько 3 км.

Проте, вода на Венері була, і її було немало, впевнені астрономи. Правда, було це мільярди років назад.

З часом Венера втратила всю воду, що зберігається тут, в космічний простір через випаровування. Жорстке ультрафіолетове випромінювання від Сонця буквально викидало молекули води за межі планети.

Venus Express зміряв кількість водяної пари, що йде з поверхні Венери в космос. Зараз на Венері водню випаровується в два рази більше, ніж кисню. Нагадаємо, що вода складається з одного атома кисню і двох водню.

"Навіть зараз обсяги випаровувань досить великі. Все вказує на те, що у минулому на Венері було дуже багато води", - каже Колін Уїлсон з Університету Оксфорда.

За його словами, не обов'язково на Венері були океани, але ймовірність водоймищ тут дуже ймовірна. Крім того, вчені кажуть, що атмосфера планети була насичена парами води, а з урахуванням того, що вона добре прогрівалася Сонцем, всі умови для життя тут могли бути.

На основі інформації, переданої апаратом Venus Express, учені прийшли до висновку, що зараз Земля і Венера дуже несхожі, але у минулому ці планети були значно ближчі.

"Базова композиція у планет дуже схожа", - говорить Хакан Шведем, науковий фахівець ЕКА..

У Землі і Венери була низка схожих параметрів, які робили їх однаково придатними для виникнення життя. Планети, зокрема, мали схожу орбіту, розмір і масу.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1793 | Дата публікації: 24-06-2012 | Додав: admin | Теги: життя, океани на Венері | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]