Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2012 » Серпень » 9 » В Африці могли співіснувати три різних види людей
16:56
В Африці могли співіснувати три різних види людей




В Африці близько 2 млн років тому могли співіснувати, щонайменше, три різних види людей. До таких висновків прийшов міжнародний колектив учених, дослідження яких представлено в новому номері американського журналу Nature.

На думку антропологів, поряд з видом гомо еректус ("людиною прямоходящим") і гомо абіліс ("людиною умілим") на території африканського континенту мешкав також гомо рудольфензіс ("людина рудольфскій"), нові підтвердження існування якого вдалося виявити.

З 2007 по 2009 роки відразу три нові фрагмента людського скелета були знайдені поблизу озера Туркана на півночі Кенії. Серед зразків виявилися лицьова частина черепа і дві щелепи. Одна з них збереглася майже повністю.

Порівнявши знайдені кістки з скам'янілістю, виявленої в цьому ж районі близько 40 років тому і позначається "KNM-ER 1470", фахівці знайшли нові підтвердження існування ще одного викопного виду людини з великою черепною коробкою і витягнутим плоским обличчям.

Ще до виявлення трьох нових зразків дослідники присвоїли власникові фрагмента черепа "1470" найменування гомо рудольфензіс ("людина рудольфскій"), так як озеро Туркана раніше носило назву озера Рудольфа.

Однак протягом 40 років скам'янілість "1470" залишалася єдиним свідченням, що дозволяє вченим припускати існування в минулому гомо рудольфензіс.

Три фрагмента з Кенії підвищили впевненість учених, що володар "1470" і справді був окремим видом доісторичної людини.

Один з авторів публікації в журналі Nature, професор Фред Спур з лондонського Університетського коледжу, зазначив, що "три нові скам'янілості дають набагато більш ясну картину того, як виглядав володар фргагмента черепа" 1470 ". Тепер зрозуміло, що два види ранніх представників загону приматів жили пліч-о-пліч з гомо еректус ".

"Нові копалини допоможуть встановити, як наша гілка еволюції людини виникла і досягла розквіту майже 2 млн років тому", - упевнений Спур.

При цьому, як зазначила британська мовна корпорація BBC, "дане дослідження стало ще одним свідченням, що суперечить поширеному уявленню про те, що мала місце лінійна еволюція мавпа - примат - сучасна людина".

На ранньому етапі розвитку нашого виду, на думку одного з авторів дослідження, доктора Мів Лікі, мало місце певне різноманіття. "Наш вид розвивався так само як і інші види тварин. Нічого унікального в нас не було, поки ми не почали робити складні інструменти з каменю", - резюмувала вона.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2023 | Дата публікації: 09-08-2012 | Додав: admin | Теги: три різні види людей, африцка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]