Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2012 » Січень » 27 » Творці "інтелектуального пошуковика" запустили конкурентку Siri. ВІДЕО
21:06
Творці "інтелектуального пошуковика" запустили конкурентку Siri. ВІДЕО



Британська компанія TrueKnowledge запустила Evi - альтернативу знаменитої "голосової помічниці" з штучним інтелектом Siri в iPhone 4S. Одночасно випущені програми для iOS за 0,99 долара, і для Android - безкоштовне, повідомляє 4PDA.ru.
Evi, як наголошується в описі програми, багато в чому повторює попередницю: вона на відміну від пошукової системи не просто видає посилання, але й здатна відповідати користувачам на конкретні питання, сформульовані на природній мові.
Запит можна вводити як голосом, так і у вигляді тексту. Крім того, в програмі є інтегрований веб-браузер, що позбавить про необхідність виходити з додатка для перегляду потрібного посилання.
Evi видає довідкову інформацію (торгівля, ресторани, банки, розваги і т.д.) тільки користувачам з США і Великобританії і поки знає тільки англійську мову (Siri вже навчили іспанської, а до кінця року Apple обіцяє підтримку інших мов, включаючи китайську і російську). Творці Evi особливо підкреслюють її здатність до самонавчання в ході спілкування з користувачем.
На даний момент, правда, послугами нової помічниці намагаються скористатися занадто багато людей, сервери TrueKnowledge перевантажені, тому повноцінно протестувати додаток поки не виходить. Evi чемно вибачається і просить заходити ще.

Подібності та відмінності


Як зазначає інтернет-телеканал Piter.tv, що підготував грунтовний огляд новинки, Evi і Siri вдаються до послуг інтелектуальних пошукових систем, які відрізняються від звичайних пошуковиків тим, що шукають не просто за заданими вами словами, а й за семантикою запиту, підбираючи синоніми в предметній області. Наприклад, якщо запитати: "Чи потрібно брати парасольку?" - Вона зрозуміє, що ви питаєте про погоду.
Крім того, на відміну від пошукачів, спритні помічниці користуються інформацією про місцезнаходження з даних мобільної платформи. Тому вони повідомляють вам погоду саме у вашому місті чи шукають потрібний магазин саме в вашому кварталі. Нарешті, з додатками можна просто спілкуватися, ставлячи нехитрі питання.
Пошукові запити, що виходять за область власних знань, Evi не надсилає браузеру, як це робить Siri, а намагається виокремити найбільш близькі до ідеалу відповіді і показати їх у своїй оболонці. Є в неї власний браузер, і вона повертається в основну оболонку натисканням кнопки "Назад".
Як вже встигли відзначити перші користувачі, у Evi не такий приємний голос, як у Siri, але його можна відключити і читати тільки текстову інформацію, чого немає в iPhone 4S. Так, якщо помічниця не сприймає вашу англійську вимову, ви можете просто ввести потрібне вам питання в друкованому вигляді.
Поки Evi повноцінно не інтегрована з телефоном і це обмежує її можливості. Наприклад, призначити зустріч, відповісти на sms або встановити будильник, як в Siri, поки не вийде.
Зате у Evi використана зрозуміла користувачам система навчання - якщо відповідь була інформативною, то ви можете натиснути на кнопку "подобається" з піднятим вгору великим пальцем. В іншому випадку можна показати помічниці "палець вниз" - і фахівці компанії будуть навчати Evi в ручному режимі.
Невідомо, коли у Evi буде підтримка неангломовних версій - на відміну від Siri, яка заговорить по-російськи і ще на декількох основних мовах вже цього року.
Також невідомо, яку заміну Apple вибере сервісу yell.com для вибору в Росії географічних об'єктів. У Evi задіяні карти Google, на яких вже відзначено достатньо місць, цікавих для вітчизняних користувачів, від кафе до пралень.

Штучний інтелект по-британськи

Пошукова машина TrueKnowledge запущена командою вчених з Оксфорда в 2007 році і відноситься до класу пошуковиків, намагаються спілкуватися на природній мові і відповідати на конкретні запитання на кшталт "Яка погода в Лондоні?," Хто винайшов телефон? "," Що таке мегагерц? ". Одна з головних завдань, які намагаються вирішити їх творці, - це спростити спілкування людини і комп'ютера.
За словами одного з творців проекту: "Запитайте у нього вік Боба Ділана, і TrueKnowledge відповість. Якщо ж він не знає, то так і скаже".
Головна особливість TrueKnowledge в тому, що система намагається відповідати на запити користувачів не зовсім звичайно - в пошуковій видачі представлені не тільки посилання на сторінки або цитати, але і "вікно фактів". Крім того, користувачам сервісу пропонується додати свої факти в базу даних. Доступ до додавання даних існує декількох рівнів, і для більш надійних користувачів передбачена можливість додавання нових зв'язків, об'єктів і класів.
У деяких випадках пошукова видача містить досить релевантні посилання і факти, а іноді система не справляється навіть з найпростішими запитами.
Evi, як можна зрозуміти, користується не тільки "рідним" пошукачем, а й вдається до послуг Google, на роль "вбивць" якого її творці ніколи не претендували.

Як працює головна конкурентка

Робота Siri будується на технології розпізнавання мови, штучному інтелекті системи Wolfram Alpha і тісної інтеграції з іншими встановленими в iPhone 4S додатками.
Wolfram Alpha була запущена відомим вченим Стівеном Вольфрамом в травні 2009 року. В її основу покладено механізм однієї з найпопулярніших програм комп'ютерної алгебри Mathematica. Система не намагається знайти в Мережі існуючу відповідь на введений запит, а "обчислює" його самостійно, використовуючи дані з численних відкритих джерел. Інформація обробляється за допомогою кількох мільйонів алгоритмів, після чого користувачеві надається відповідь на пошуковий запит.
Не вдаючись до веб-пошуку, система може, приміром, відповісти на питання типу "Яка швидкість найшвидшого у світі автомобіля?", "Скількох американців звуть Ендрю?" або скласти прогноз економічного розвитку тієї чи іншої країни. Пошуковик також уміє розв'язувати рівняння. За словами творців системи, вона здатна відповідати на питання, пов'язані з наукою, технологіями, кулінарією, бізнесом, музикою та іншими областями людського знання.
Втім, звертатися з пошуковими запитами в Google Siri теж вміє, і результати будуть ув'язані з поточним місцезнаходженням користувача.
Спочатку багато хто помилково сприйняли Siri як звичайну функцію голосового розпізнавання, яку пропонують своїм користувачам платформи Google Android, Microsoft Windows Phone 7. Але Siri виявилася не просто функцією "голосового розпізнавання", швидко з'ясувалося, що вона володіє штучним інтелектом, який допомагає розуміти команди користувача і відповідати на його питання - грамотно і дотепно.

У команді Google - жіночий голос з "Зоряного шляху" і дворецький Бетмена

Google, як стало відомо наприкінці минулого року, теж готується представити сервіс голосового управління для Android-пристроїв. Над проектом працює секретна лабораторія передових досліджень Google X. Створювана там помічниця, як вважають, отримає ім'я Majel - на честь актриси Мейджел Баррет-Родденберрі, чиїм голосом розмовляв комп'ютер зі штучним інтелектом у серіалі "Зоряний шлях". За даними видання, важливу роль у розробці Majel грає компанія Phonetic Arts, яку Google придбав наприкінці минулого року.
Majel, на думку аналітиків, стане наступним етапом розвитку програми Voice Actions, яке представлене на більшості Android-смартфонів і відгукується на шаблонні команди, а не на звичайні фрази. Majel ж, так само, як і Siri, зможе розуміти довільні команди на природну людську мову і виконувати широкий спектр дій, наприклад послати повідомлення, прокласти маршрут і т.д.
Крім того, нещодавно в арсеналі Google з'явився додаток Alfred, розроблене компанією-стартапом Clever Sence з Каліфорнії. Про придбання цієї компанії інтернет-гігант оголосив на початку грудня. Alfred, названий, як вважають, в честь дворецького Альфреда, найближчого помічника Бетмена, допомагає відшукувати інформацію в інтернеті, а також може рекомендувати користувачу місця для відвідування (ресторани, клуби і так далі).
Не виключено, пророкують деякі аналітики, що використовуються в Alfred і Majel розробки будуть об'єднані, і до моменту фінального релізу голосового помічника Google може відмовитися від імен. Якщо додаток-асистент буде інтегровано в інші сервіси операційної системи, то з користувачами буде розмовляти вже не Мейджел або Альфред, а Android власною персоною.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини техніки | Переглядів: 2824 | Дата публікації: 27-01-2012 | Додав: admin | Теги: Evi, Siri, iPhone 4S | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]