Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Червень » 7 » Таргани акробати
22:33
Таргани акробати



Науковці виявили акробатичні здібності у тарганів

Таргани і гекони використовують своє тіло як маятник, щоб здійснити своєрідне сальто, перестрибуючи з гілки дерева на її зворотний бік. Це допомагає їм стати "невидимими" і врятуватися від хижаків, вважають американські біологи.

Нове дослідження науковців присвячене вчиненню, здавалося б, неможливих маневрів, які дозволяють комахам непомітно сховатися або досягти своєї жертви. Так, гекони і таргани мають здатність швидко перескакувати на протилежний бік гілки, дощечки чи будь-якого іншого об'ємного предмета в разі виникнення загрози для життя, передає РИА "Новости".

Поведінку тарганів-акробатів досліджувала група біологів й інженерів під керівництвом Жана-Мішеля Монго з університету Каліфорнії в Берклі, США. "При погляді збоку було абсолютно незрозуміло, що відбувається, але коли ми зняли цей процес на високошвидкісну камеру і сповільнили відео, ми були вражені тим, як таргани використовують свої задні ноги для захоплення поверхні і перевороту на зворотний бік", - пояснив Монго.

За словами дослідників, таргани використовують своє тіло ніби своєрідний маятник, ниткою якого виступають ноги комахи. Маятникоподібний рух під час стрибка дозволяє їм досягти зворотного боку гілки або дошки, не сповільнюючи свого руху і використовуючи інерцію для сальто.

При такому русі комахи відчувають досить високі перевантаження. За розрахунками вчених, на таргана діє прискорення із силою 3,8 G, що можна порівняти з навантаженнями, які відчували астронавти під час приземлення або зльоту шатлів.

Розгадавши секрет тарганів, дослідники провели аналогічний експеримент з геконами. Виявилося, що й гекони використовують абсолютно такий самий механізм для здійснення стрибка на інший бік дощечки. Щоб прикріпитися до кінця гілки гекони використовують кігті і спеціальні липкі волосинки на задніх лапах.

Інженери використовували отримані дані для створення робота DASH, що імітує рух геконів і тарганів. У ролі замінника кігтиків на ногах таргана і липких волосків на лапах гекона вчені використовували липучки-застібки, половинки яких вони прикріплювали до ніг робота і приклеювали на обидва боки дощечки. Така конструкція дозволяла роботові успішно перестрибувати з одного боку дошки на інший і продовжувати рух.

Монго і його колеги вважають, що їхня робота допоможе створити роботів, здатних долати будь-які перешкоди так само добре, як і тварини. "На сьогодні деякі роботи вміють добре бігати або лазити, але мало які машини можуть одночасно робити і те, і інше або швидко перемикатися між режимами руху. Це і є головним поточним завданням робототехніки – розробка роботів, здатних рухатися по геометрично складній поверхні і забиратися в небезпечні зони, куди не може потрапити людина, яка ними керує", - підсумовує один з учасників групи Роберт Фулл.

Раніше британські науковці встановили, що таргани передають один одному інформацію про те, де лежить смачна їжа, за допомогою якогось хімічного обміну.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 1877 | Дата публікації: 07-06-2012 | Додав: adminA | Теги: Таргани акробати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]