Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2005 » Березень » 25 » Свята - важкий час для шопоголіків, констатують психологи
20:00
Свята - важкий час для шопоголіків, констатують психологи


Свята - важкий час для шопоголіків, констатують психологи З настанням свят магазини починають активно пропонувати знижки на свій асортимент. Психологи попереджають: дуже легко витратити занадто багато грошей в цьому місяці, особливо якщо вам важко контролювати себе. На думку фахівців, таку поведінку можна класифікувати як повноцінний психічний розлад, який, щоправда, погано вивчений.

Для таких людей сама покупка породжує почуття ейфорії, схоже з алкогольним сп'янінням, констатує психолог Бонні Форрест. Тому, як і алкоголікам, шопоголікам важко встояти перед спокусою. За підрахунками експертів з Стенфордського Університету, від даного розладу страждають близько 6% жінок і 5,5% чоловіків.

Ейпріл Лейн Бенсон, автор книги "Купувати чи не купувати: чому ми купуємо занадто багато, і як зупинитися", вважає, що від однієї третини до половини шопоголіків в підсумку стають скнарами. Хоча деякі просто купують нові речі, позбавляючись від колишніх.

Іноді люди вдаються до шопінгу, намагаючись піти від хаосу в житті (покупка дає відчуття контролю). Також дана проблема може бути пов'язана з дитинством. Можливо, батьки заміняли подарунками увагу. Або ж, навпаки, в дитинстві людина відчувала позбавлення уваги. Ще є теорія, згідно якої людина таким чином перемагає страх смерті. А іноді шопоголізм розвивається разом з алкоголізмом і розладами харчування.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2315 | Дата публікації: 25-03-2005 | Додав: admin | Теги: шопоголіки | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]