Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2015 » Травень » 9 » Суперземлю з гігантськими перепадами температур вперше виявили вчені
22:49
Суперземлю з гігантськими перепадами температур вперше виявили вчені


Вчені вперше виявили суперземлю з гігантськими перепадами температур

Астрономи з Великобританії і Бельгії вперше виявили температурні коливання у випромінюванні від суперземель - екзопланет, які до десяти разів важчі за Землю.   [Про це повідомляється на сайті Кембріджського університету.

Суперземля 55 Рака е знаходиться на відстані 40 світлових років від Землі і обертається з періодом 18 годин навколо свого світила - зірки 55 Рака A в подвійній системі 55 Рака. Крім неї в системі присутні як мінімум ще чотири екзопланети.

55 Рака е приблизно у вісім разів важча за Землю, а її радіус в два рази більше, ніж у нашої планети. Близьке розташування екзопланети до світила призвело до того, що при обертанні вона завжди повернена до нього однією стороною.

На цьому боці, як встановили учені за допомогою орбітального телескопа Spitzer, за час спостережень з 2012 по 2013 температура змінювалася від тисячі до 2,7 тисячі градусів Цельсія. За словами астрономів, це перша скеляста планета, на якій помітили такі коливання температури. Вони можуть бути наслідком активної вулканічної діяльності на 55 Рака е, як на Іо - супутнику Юпітера з більш ніж 400 активними вулканами.

Ранні спостереження за 55 Рака е показали, що планета багата вуглецем, зокрема на ній можуть бути алмази. Як відзначають вчені, до цього тільки вивчення більш великих екзопланет дозволяло зробити висновки про коливання температури в їх атмосфері. Нове дослідження посприяє кращому розумінню еволюції суперземель і потенційних механізмів утворення придатних для життя умов на них.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1311 | Дата публікації: 09-05-2015 | Додав: adminA | Теги: суперземлю з гігантськими перепадам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]