Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Липень » 24 » Створено штучну медузу з серцевих клітин
17:57
Створено штучну медузу з серцевих клітин




Научная смс рассылка по заказу передовых ученных мира, проведенная сайтом letsads.com, сообщает: науковці створили штучну медузу з серцевих клітин

Американські науковці створили першу в світі штучну медузу. Для цього вони використовували в якості основи кремнієву структуру, на якій вони виростили клітини серця, узяті у щурів.

За допомогою електричного розряду їм вдалося змусити це створіння почати скорочуватися приблизно так само, як це робить звичайна медуза. Це досягнення науковців з Каліфорнійського технологічного інституту і Гарвардського університету описується в статті, вміщеній в журналі Nature Biotechnology.

Такий біопристрій є доказом можливості конструювати різні органи і прості форми життя в лабораторних умовах. Оскільки медуза використовує для пересування у воді приблизно той же механізм, що і серце людини для перекачування крові, це досягнення особливо важливо, передає BBC Росія.

"Коли я побачив медузу в акваріумі Нової Англії, - розповідає Кевін Кіт-Паркер, професор біотехнології та прикладної фізики в Гарварді, - я негайно усвідомив, що схожість між нею і серцем людини відкриває шлях до створення біонасосу". Дві групи дослідників працювали протягом кількох років над розумінням основних чинників, що лежать в основі механізму руху медуз у воді, в тому числі взаємне розташування м'язів і взаємодія їхніх тіл з фізичним середовищем.

Це допомогло їм в реконструкції цього механізму у формі штучного організму. Вони скористалися силіконовою матрицею для створення медузоподібного тіла з вісьмома кінцівками.

Потім вони нанесли на тіло малюнок з розчину, що містить спеціально підібрані білки, які нагадували будову реальної медузи. На цьому малюнку як на матриці стали вирощуватися клітини серцевої тканини щурів, які в результаті утворили штучний м'яз, здатний до автономних скорочень.

Потім дослідники помістили цей медузоподібний організм в резервуар з електропровідним розчином; їм вдалося привести його в рух розрядом електрики, і штучний м'яз став ритмічно скорочуватися. Цей квазіорганізм здатний переміщатися в рідкому середовищі і навіть імітувати ті рухи, які справжня медуза здійснює при ковтанні жертви.

"Я був вражений тим, як, використовуючи порівняно деякі компоненти - силіконову основу і клітини, які ми розмістили на ній - ми зуміли відтворити досить складні моделі поведінки при плаванні і харчуванні, які ми спостерігаємо в разі справжніх медуз", - каже Джон Дабрі, професор аеронавтики у КТІ.

Дослідники мають намір продовжити роботу над штучної медузою. Вони хочуть змусити її робити повороти і рухатися в певному напрямку. Вони також мають намір ввести в неї простий пристрій управління, який здатний реагувати на навколишнє середовище і відтворювати більш складні моделі поведінки типу руху до джерела світла або їжі.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 2229 | Дата публікації: 24-07-2012 | Додав: adminA | Теги: Створено штучну медузу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]