Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2018 » Квітень » 19 » Справжність «скарбу Атлантиди» вчені довели
23:16
Справжність «скарбу Атлантиди» вчені довели


 

Нове дослідження дозволило вирішити загадку, пов’язану з походженням скарбу з Карамболо – дивного збору древніх золотих виробів, виявленого в трьох кілометрах від Севільї в 1958 році (так званий скарб Атлантиди).

Про результати дослідження коротко повідомляє National Geographic.

Коли 2700-літній скарб було виявлено, відразу ж виникли гіпотези про його зв’язки з Тартессийською державою, яка існувала на території нинішньої Іспанії в I тисячолітті до н.е. Древні джерела описували цю цивілізацію як багату і досить розвинену. Багатство цієї держави і її раптове зникнення, що сталася близько 2500 років тому, призводило до екзотичних гіпотез, згідно з якими Тартесс міг бути, наприклад, колонією таємничої Атлантиди.

Інші ж гіпотези пов’язували скарби з фінікійцями – давнім семітським близькосхідним народом, який вперше прибув у західну частину Середземномор’я в VIII столітті до н. е. і організував там торговий порт, який зараз є іспанським містом Кадіс.

Скарб із Карамболо включає 21 золотий виріб тонкої роботи. Археологи вважають, що він був заритий у VI столітті до н. е.., хоча зазначається, що більшість з прикрас були зроблені двома століттями раніше. Щоб покласти край суперечкам про походження скарбу, Ана Наварро (Ana і Navarro), директор Археологічного музею Севільї, і інші фахівці, які взяли участь у новому дослідженні, вивчили дві прикраси з Карамболо – так, був проведений елементний аналіз виробів за допомогою мас-спектрометрії, а також ізотопний аналіз. Дослідники також – для порівняння – вивчили золоті предмети, знайдені в похованні у місті Валенсина-де-ла-Консепьон (він знаходиться недалеко від Севільї) і датуються III тисячоліттям до н. е.

Результати обох аналізів показали, що вироби з Карамболо і з Валенсина-де-ла-Консепсьон були виконані з місцевого золота. Однак при цьому прикраси могли бути створені з використанням фінікійських технік, припускають фахівці. Крім того, вчені вважають, що вироби з Карамболо могли бути раніше переплавлені з більш старих артефактів з поховань в Валенсине-де-ла-Консепьон. Втім, для підтвердження цієї гіпотези необхідні додаткові дослідження.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 833 | Дата публікації: 19-04-2018 | Додав: adminA | Теги: справжність «скарбу Атлантиди», вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]