Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2014 » Жовтень » 21 » Сотні мільйонів років здатна зберігати інформацію розробка японців
23:12
Сотні мільйонів років здатна зберігати інформацію розробка японців


 

Оптичний диск, який може зберігати інформацію 300 мільйонів років, створили фахівці японської компанії Hitachi спільно з групою дослідників з Університету Кіото. Винахід створений із кварцового скла, тому успішно переносить різні екстремальні навантаження, не боїться вологи та витримує 1000 градусів спеки за Цельсієм.

Новину повідомляє «Преса України» з посиланням на Hitachi. Оптичний диск умовно поділений на 100 шарів з кроком 60 мкм - по 50 шарів на бік. Ємність такого диска порівнянна з ємністю сучасного диска Blu-ray.

Оптика записуючого лазера сама фокусується на заданий шар. Імпульсний лазер спалахом, тривалістю в мільярдну частку мікросекунди, створює пляму в тілі кварцу, яка потім зчитується оптичною системою в режимі читання.

Для функціонування такої системи інженерам потрібно було вирішити дві проблеми: спочатку, за допомогою компенсуючих лінз, розробники усунули ефект сферичної аберації, коли записуючий лазер проецирував вглиб кварцу пляму, а не крапку, а потім навчилися фільтрувати перешкоди від відбитків із сусідніх шарів.

Чи врахували японці, що через 300 мільйонів років люди можуть дивитися на сучасний винахід як на «знахідку від НЛО», чи навіки загубити в глибинах океану, достеменно невідомо. Зазначимо, НАН України були розроблені сапфірові оптичні диски, що здатні зберігати дані десятки тисяч років.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1364 | Дата публікації: 21-10-2014 | Додав: adminA | Теги: сотні мільйонів років здатна зберіг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]