Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2015 » Квітень » 18 » Сонце загрожує Землі - вчені
16:35
Сонце загрожує Землі - вчені


 

Вчені: Сонце загрожує Землі

Американські вчені виявили раніше невідомий дворічний цикл сонячної активності. Пов'язаний він з виходом потужних магнітних полів з глибини на поверхню світила. Раніше було відомо лише про одинадцятирічний цикл активності на Сонці.
Спочатку впродовж 11 років активність наростає, а потім 11 років знижується, нагадуючи зміну пір року на Землі.
 
Якщо говорити простою мовою, справа в тому, що наше світило має свої зони активності, які представляють собою вихід магнітних полів на поверхню Сонця. Ці хвилі здатні переміщатися і деформуватися, чим викликають зміну погодних умов на Землі. Ці зони зі спалахами сонячної активності спочатку бувають на північній півкулі небесного світила, а потім переходять на південну.
 
Як йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature Communications, вважалося, що їх переміщення відбувається протягом 11 місяців. Однак завдяки останнім дослідженням вчені виявили, що кожні два роки потужні магнітні поля також виходять на поверхню Сонця. Якщо ж дворічний і одинадцятирічний цикли накладаються один на одного, відбуваються потужні сонячні збурення, які найбільш небезпечні для Землі.
 
Це відкриття має допомогти вченим прогнозувати магнітні бурі на Землі, які часто призводять до порушень в роботі зв'язку і навігації космічних систем. Забезпечити такі прогнози могли б угруповання супутників на навколосонячній орбіті - подібна мережі метеорологічних супутників. Проте, як запевняють астрономи, через мільярди років прогнози не знадобляться, адже все закінчиться миттєвим вибухом Сонця, так що хвилюватися не варто.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1385 | Дата публікації: 18-04-2015 | Додав: adminA | Теги: Сонце загрожує Землі - вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]