Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Лютий » 20 » Силу Ван-дер-Ваальса використали для створення цупкого і міцного матеріалу
12:27
Силу Ван-дер-Ваальса використали для створення цупкого і міцного матеріалу



Американські науковці з Массачусетського університету в Амхерсті створили надзвичайно міцну тканину - вона витримує рекордно велику вагу і приліплюється навіть до гладенького скла. Її можна зняти без надмірних зусиль і спокійно використовувати багато разів поспіль.

Тканину розробили за подобою лапок гекона і назвали її "шкіра гекона".

У своїй статті в Advanced Materials дослідники розповіли, що зразок нового матеріалу з площею контакту з рівною поверхнею лише в 100 квадратних сантиметрів витримав зусилля 2950 ньютонів (300,8 кілограма), передає Membrana.ru.

Для порівняння, останній (і найбільш приголомшливий) приклад такого "геконового" матеріалу, створеного в іншому університеті, утримував на вазі дорослої людини при площі контакту в 400 кв см.

Велике зростання питомого навантаження вдалося отримати, переосмисливши принцип роботи лапок гекона заново.

У низці схожих проектів науковці імітували армію мікроскопічних волосків на кінцях пальців спритної ящірки (вони прилипають до будь-якої поверхні за рахунок сили Ван-дер-Ваальса).

Однак, на думку нинішніх героїв, їхні попередники не враховували всю складність будови живого прототипу, діяли однобоко. Мовляв, для того щоб виникло стійке (але при цьому зворотне) прилипання, правильно взаємодіяти між собою мають мікроволоски, сухожилля, кістки та шкіра на лапці. Тільки разом вони створюють умови для правильного прилипання.

Дослідники з Массачусетського університету взагалі відмовилися від копіювання тих самих волосків, на які так сподівалися всі попередні експериментатори. Замість цього команда розробила тканину, в якій переплетені м'яка прокладка і жорсткий матеріал.

У складі композита, що цікаво, використано полідиметилсилоксан, як і в багатьох аналогах. Саме завдяки такому поєднанню м'яка складова тканини ніби пристосовується до поверхні, забезпечуючи максимально щільний контакт.

Крім того, вся "шкіра гекона" в новому проекті переплетена з певними синтетичними сухожиллями. Це забезпечило системі оптимальний баланс між твердістю і піддатливістю - "свободою обертання".

Раніше американські біологи створили трансгенних хробаків-шовкопрядів, які здатні виробляти дуже міцний шовк. Такий павутиновий шовк за міцністю перевершує сталь, якщо брати у співвідношенні до ваги.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1900 | Дата публікації: 20-02-2012 | Додав: adminA | Теги: Завдяки геконам створили надзвичайн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]