Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2016 » Листопад » 16 » Що рятує Арктику від глобального потепління - вчені дослідили
14:35
Що рятує Арктику від глобального потепління - вчені дослідили


 

Вчені з'ясували, що пташиний послід може служити не тільки цінним добривом, але ще й засобом для зниження рівня глобального потепління, йдеться у дослідженні, результати якого представлені в журналі Nature Communications.

Щорічно величезні зграї мігруючих морських птахів "забарвлюють" арктичні скелі у світлі тони, пише espreso.tv.

Як відомо, в посліді птахів міститься велика кількість аміаку - так організм позбавляється від токсичної сполуки. Використовуючи комп'ютерне моделювання в поєднанні зі спостереженнями атмосфери в районі округу Нунавут, Канада, дослідники прийшли до висновку, що саме аміак з гуано пригнічує глобальне потепління в літній період.

Вчені пояснюють, що після того, як аміачні пари потрапляють в повітря, вони взаємодіють із сірчаною кислотою і водою, утворюючи частинки, навколо яких конденсується вода.

Так утворюються низькі хмари, які завдяки наявності амонієвих солей досить ефективно відбивають сонячне світло і таким чином охолоджують регіон. Проте автори даної роботи відзначають, що цього недостатньо для того, щоб впоратися з глобальним потеплінням.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1131 | Дата публікації: 16-11-2016 | Додав: adminA | Теги: Глобальне потепління, арктика, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]