Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2015 » Березень » 19 » Прозорі сонячні панелі, які можуть замінити вікна, винайшли вчені
18:31
Прозорі сонячні панелі, які можуть замінити вікна, винайшли вчені


Вчені з університету Мічигана (США) винайшли абсолютно прозорі сонячні панелі, які зможуть бути вставлені замість вікон та виробляти енергію в будинках.

Спектр використання нових панелей неймовірно широкий: відтепер в джерело енергії можна буде перетворити не лише вікна, а й будь-які інші скляні поверхні – наприклад, екран вашого смартфону. На відміну від багатьох попередніх варіантів, розробка з Мічигану справді прозора, і дозволяє бачити все, що знаходиться за нею.

За словами вчених, “прозора сонячна панель” сама по собі є виразом-оксюмороном: адже всі звикли, що сонячні панелі поглинають світло та перетворюють його енергію на електрику. Прозорі панелі за логікою, мали б лише пропускати світло, не затримуючи його. Американські вчені використали технологію Transparent Luminescent Solar Concentrator (TLSC), яка дозволяє абсорбувати невидимі хвилі ультрафіолетового та інфрачервоного спектрів світла.

Ефективність панелей з TLSC поки що знаходиться на рівні 1% (для прикладу, ефективність непрозорих панелей – 7%), тож вченим залишилось допрацювати свою розробку, аби її змогли впровадити у масове виробництво.

Минулої осені в Нідерландах презентували велодоріжку з сонячних панелей, яка може виробляти електроенергію.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1268 | Дата публікації: 19-03-2015 | Додав: adminA | Теги: прозорі сонячні панелі, замінити вікна, винайшли вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]