Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Вересень » 15 » Пройшли успішні випробування перших мікрочіпів для ін'єкцій
23:25
Пройшли успішні випробування перших мікрочіпів для ін'єкцій




Наблизилася до реальності фантастична ідея вчених про імплантацію мікрочіпів, які в потрібний момент випускають в кров пацієнта необхідну дозу препарату. Як повідомляє Бі-бі-сі, успішно завершилися клінічні випробування першого пристрою для багаторазового введення ліків, на повну розробку якого вченим знадобилося 15 років.

Що являє собою мікрочіп?

Співробітники Массачусетського технологічного інституту розробили прилад, який називається MicroCHIPS і являє собою мікросхему величиною близько 3х5х1 см, до якої приєднані кілька мініатюрних капсул з медичними препаратами. Відкриття цих капсул може бути запрограмовано заздалегідь, може управлятися з пульта або відбуватися при змінах якогось біохімічного показника.

Пристрій, розміри якого можуть змінюватися в залежності від кількості препаратів, під місцевою анестезією вживлюється під шкіру пацієнта. Осередки з ліками закриті тонкими мембранами з титану або платини. Коли потрібно подати в кров чергову дозу препарату, мікрочіп направляє на потрібний осередок слабкий електричний імпульс, який за 25 мікросекунд руйнує мембрану.

Що показали клінічні випробування?

Перші тести були проведені на семи датчанках у віці від 65 до 70 років, і постачали жінкам в кров гормони, що підвищують щільність кісткової тканини і запобігають розвиток остеопорозу. Протягом місяця пацієнтки за допомогою імплантованого мікрочіпа регулярно отримували необхідні дози ліків.

Виявилося, що MicroCHIPS забезпечує надходження діючої речовини в організм не гірше звичних ін'єкцій, але його розподіл, засвоєння і виведення відбувається значно більш рівномірно. Учасниці експерименту висловили бажання і надалі користуватися новим пристроєм.

Мікрочіпи ефективніше ін'єкцій?

До безперечних переваг введення ліків за допомогою мікрочіпів відноситься те, що пацієнтам не доводиться постійно відвідувати лікаря або робити уколи самим. Це стає особливо важливим, коли ліки треба вводити кожний день або кілька разів на день, MicroCHIPS не забуде ввести препарат вчасно.

Крім того, імплантований пристрій здатний дуже точно ввести необхідну дозу ліків, що неможливо зробити з найточнішим шприцом і найдосвідченішою медсестрою.

Протягом досліджень учені аналізували реакції оточуючих MicroCHIPS тканин організму і біомаркери токсичних і імунних реакцій в крові. Аналіз показав, що мікрочіп повністю сумісний з організмом людини.

Курс лікування - на мікрочіпі?

«Тепер на мікрочіпі можна розмістити цілу аптеку, - говорить один з авторів, професор Роберт Лангер з Массачусетського технологічного інституту. - У нашому дослідженні ми використовували пристрій для лікування остеопорозу. Однак існує багато інших областей, в яких застосування цього чіпа здатне поліпшити результати. Наприклад, при лікуванні розсіяного склерозу і ракових захворювань, для вакцинації і знеболювання ».

Вчені вважають, що з часом мікрочіпи оснастять сенсорами і цілим набором медичних препаратів. Це будуть пристрої, які зможуть самостійно реагувати на стан людини і швидко справлятися з різними проблемами.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1863 | Дата публікації: 15-09-2012 | Додав: adminA | Теги: мікрочіпів для ін'єкцій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]