Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Вересень » 11 » Прийшов час мудрості - осінь життя
22:46
Прийшов час мудрості - осінь життя



Осінь життя
«Осінь життя, як і осінь року, треба вдячно приймати». Слова задушевної пісні так і крутяться в голові. Час невблаганний, і трагедії з цього робити не варто. Треба вдячно приймати ... Ні, мабуть, тільки приймати - цього мало. Треба ще любити свою осінь і оберігати її - від хвороб, від нудьги і від своєї ліні. Не секрет, що жінка, що досягла солідного віку, часто перестає звертати на себе увагу і просто пускає себе під укіс.

Вік - не просто цифра.

Ось вони і пробігли - 50 років. Колись цей рубіж здавався кінцем життя. Виявляється - просто пройшов ще один рік, і рахунок став 5:0. На вашу користь! Якщо подивитися, в такому віці у жінки, яка стежила за собою, ще мало зморшок, ще фігура збереглася. Молодість пройшла, але до старості ще далеко. І саме час подумати, як віддалити її наступ.

Неминучість в цьому віці називається виразно - гормональні зміни і пов'язані з ними неприємні метаморфози. Започатковане згасання функції яєчників тягне за собою зменшення кількості естрогену в організмі. Далі по ланцюжку - організм намагається заповнити цей дефіцит за рахунок підшкірно-жирової клітковини, а при недостатній кількості такої - намагається відкласти жир про запас. Ось і причина зайвих кілограмів в період менопаузи. Жінка махає рукою: що ж, в моєму віці повнієш не від котлет, а від років ... І це ще не всі наслідки нестачі естрогенів: це веде ще й до скорочення одиниць «хорошого» холестерину і до наростання «поганого». Ось чому так важлива в цей непростий період замісна гормональна терапія.

Неминуче?

А от щодо неминучості набору зайвої ваги можна посперечатися. Це якраз той момент, коли треба намагатися тримати себе у формі. Але як, якщо від важких тренувань довелося відмовитися, а обмеження в їжі не дають ефекту? Вихід один - змінити спосіб життя. Насамперед треба сказати, що жінці у віці сильно худнути небажано. Через особливу ​​роль підшкірно-жирової клітковини, про що йшлося вище. Строгі дієти, радикальна зміна раціону харчування ні до чого доброго не приведуть, навпаки, вони можуть спровокувати ендокринний збій. А це вже - прямий шлях до ожиріння. І все ж вагу під контролем тримати можна і потрібно.

Трохи видозмінивши свій раціон, можна добитися відчутного результату і без жорстоких дієт. Однозначно треба відмовитися від тваринних жирів на користь рослинних. На порядок збільшити споживання клітковини - це яблука, капуста, кабачки і баклажани. На предмет солодкого - багато жінок з роками байдужі до нього. Таке харчування допоможе не набрати зайвих калорій і навіть скоротити їх кількість, а також знизити рівень шкідливого холестерину в крові.

Бігом від гіподинамії!

Малоактивний спосіб життя - це батіг усього суспільства, а вже про дам у віці і говорити нічого. Порятунок - щоденна зарядка вранці, щоденні піші прогулянки, посильні фізичні навантаження, наприклад, робота по дому, в саду, в городі. Так, ви втомлюєтеся, зате не зачахне. Більшість жінок у 50 продовжують працювати, а на роботі розпускати себе і зовсім неприпустимо! Більш того, назріває необхідність підтримати свою значимість, і навіть незамінність. Це не означає, що треба зі шкіри лізти. Просто озирнутися навколо і зрозуміти, що доступні нові горизонти. Наприклад, якісь курси просунутих Інтернет користувачів. Або заняття степ-аеробікою - при регулярних заняттях це допоможе пожвавити і наростити «розчинені» в жирі м'язи, до того ж доступно практично в будь-якому віці. За умови, що вени на ногах здорові.

До речі, про вени. Ще один віковий батіг - варикозне розширення вен. Якщо це не спадкове, потрібно намагатися тримати вени в порядку: спеціальна гімнастика, щоденна ходьба - зрозуміло, без важких сумок. Ще краще - ходити на плавання. Це не тільки сприяє оздоровленню судин на ногах, але й зміцнює серце, нормалізує дихальну систему, запобігає опущенню внутрішніх органів, допомагає зберегти рухливість суглобів.

Капелька розумного егоїзму не завадить!

Існує одна проблема для всіх зрілих людей, особливо жінок: вони зациклені на дітях і їхніх проблемах. Це величезна помилка, що заважає жити і старшим, і молодшим. У дітей є вже своя життя і свої діти. Нехай вони і живуть своїм життям. А ви - своїм. Це тільки зміцнить відносини в родині. До того ж дасть можливість старшим пожити трохи для себе. Хіба не цього ви хочете? Купити на свої гроші щось красиве для себе - гарне плаття, стильні штани з туфельками на стійкому каблучку - це якраз зараз модно. Красиві рукавички або парасольку. Маленький флакончик гарних духів. Важливий секрет кожної жінки - ніколи не стригтися, не одягатися і не виглядати рівно настільки, скільки їй років насправді.  Жінка, яка не молодиться  - це не жінка. Але при цьому треба знати міру і не бути смішною.

Ось бачиш, проходить пора листопаду,
І, здається, час навік розлучатися.
А я лише тепер розумію, як треба
Любити і жаліти, і прощати, і прощатися ... -

Це вже з області лірики. Прекрасні вірші Ольги Берггольц - про ту саму осінь життя, яка хороша вже тим, що прийшов час мудрості, а душа ще молода, і тому треба цінувати кожен день. І неодмінно любити і жаліти, не тільки близьких і коханих, але і себе.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 4243 | Дата публікації: 11-09-2012 | Додав: adminA | Теги: час мудрості, осінь життя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]