Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Березень » 27 » При боротьбі з раком біологи "зламали" невразливість пухлин
16:33
При боротьбі з раком біологи "зламали" невразливість пухлин



Американські та європейські біологи виявили білок, який робить ракові клітини невразливими для імунної реакції організму, і знайшли спосіб блокувати його, що призвело до знищення людських ракових пухлин в організмі миші. Про це йдеться у статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, передає РИА "Новости".

Чи не найголовніші труднощі у лікуванні раку пов'язані з тим, що пухлинні клітини уникають розпізнавання з боку імунної системи хворого, різними способами "маскуючись" під здорові клітини. Науковці в усьому світі шукають способів подолати цю властивість ракових клітин, зробивши їх уразливими для імунітету.

Науковці зі Стенфордського університету (США) порівнювали структуру оболонки звичайних клітин і їхніх "безсмертних" ракових кузенів, що зустрічаються в ракових пухлинах різних типів. Вони виявили, що зовнішні оболонки ракових клітин всіх типів містять на своїй поверхні багато молекул білка CD47, який зазвичай використовується клітинами крові як "розпізнавальний знак".

Як правило, імунні клітини намагаються захопити і знищити будь-який тип чужорідних тіл у крові й інших частинах організму. Коли "вартові" організму захоплюють еритроцити - червоні кров'яні тільця, - вони стикаються з молекулами CD47 на їхній оболонці, сприймають їх як сигнал "свій" і не чіпають цих клітин.

Автори дослідження з'ясували, що підвищена кількість таких молекул на оболонці ракових клітин призводить до того, що імунна система просто не помічає дедалі численнішу колонію "безсмертних" клітин всередині організму.

Біологи спробували використовувати цю захисну властивість ракових клітин для боротьби з ними. Вони розробили і синтезували спеціальне антитіло, молекули якого приєднувалися до "хвостів" CD47 і робили їх "нечитабельним" для рецепторів на оболонці імунних клітин.

Науковці перевірили дію цього антитіла, виростивши пухлини різних видів - раку грудей, передміхурової залози, печінки, мозку, прямої кишки і яєчників - в тілі мишей. Вони періодично вводили в пухлині ін'єкції антитіла й стежили за розвитком ситуації протягом кількох місяців.

Результати експерименту перевершили всі очікування дослідників - всі пухлини припинили свій розвиток і почали зменшуватися, а деякі з них повністю зникли. П'ять гризунів, заражених раком молочної залози, були повністю вилікувані від нього - пухлина не повернулася навіть через чотири місяці після припинення ін'єкцій.

"Блокування сигналу "не їж мене" пригнічує ріст практично будь-якого типу людських пухлин у тілі миші, і така терапія лише мінімально токсична для організму", - пояснив керівник роботи Ірвін Вайссман.

"Навіть якщо пухлина була дуже агресивною, антитіло успішно блокувало утворення метастазів. Стає зрозуміло, що виживання раку в першу чергу залежить від здатності ракових клітин вислизати від уваги імунної системи", - продовжив він.

Науковці вважають, що їхня методика вже готова для переходу до клінічних випробувань на добровольцях з раковими пухлинами.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 1778 | Дата публікації: 27-03-2012 | Додав: admin | Теги: рак, боротьба, невразливість пухлин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]