Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2017 » Листопад » 30 » Поступово переміщується Йеллоустонський супервулкан
23:48
Поступово переміщується Йеллоустонський супервулкан


 

Йеллоустонський супервулкан поступово переміщується. Незважаючи на те, що це загальновідомо серед вулканологів, прості громадяни не знають про те, що найвідоміший у світі супервулкан зникне там де він знаходиться зараз, а новий з’явиться в іншому місці.

Далеко нижче Вайомінгу, Айдахо і Монтани, є висхідний шлейф перегрітого матеріалу мантії. Він піднімається в кору, нагріває її, значною мірою тане і допомагає генерувати величезні магматичні камери, які існують під Йеллоустоунським національним парком.

Приблизно через кожні 660000-800000 років він повністю вивергається. Ця так звана «гаряча точка» незбагненно давня, дуже схожа на ту, що розташована під Гаваями. Вона виникла близько 140 мільйонів років, і з тих пір, вона плавить частини Тихоокеанської плити. Проте всі тектонічні плити рухаються — але мантійні плюми залишаються на місці.

Прямо зараз, шлейф магми зосереджений на вулкані Кілауеа , але протягом наступних 10000-100000 років він переміститься на підводний вулкан Ло’іхі , який в результаті потужного виверження утворює новий острів або навіть групу островів.

Те ж саме відноситься до гарячої точки Йеллоустоун. Північноамериканська плита рухалася в південно-західному напрямку протягом мільйонів років; недавні дослідження виявили щонайменше 12 різних залишків величезних потужних вивержень, які відбувалися задовго до того, як кальдера Йеллоустоун коли-небудь почала вибухати. Незважаючи на те, що він є однією з найбільш молодих зон вулканізму на планеті, він, безсумнівно, справив свою частку рекордних вивержень, в тому числі один особливо енергійний вибух на пагорбах Касіа 8,1 мільйона років тому.

Тектонічна плита все ще рухається, а це означає, що Йеллоустонський національний парк одного разу залишиться без супервулкана. Хоча рух плити з часом буде трохи змінюватися, прямо зараз воно поширюється в бік Тихого океану зі швидкістю 2,3 сантиметра на рік.

Припускаючи, що мантійний шлейф досі існує, точка доступу, ймовірно, буде перебувати під Майлсом в Монтані приблизно через 6,1 мільйона років і в кінцевому підсумку він з’явиться в Північній Дакоті, Саскачевані або Манітобі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 938 | Дата публікації: 30-11-2017 | Додав: adminA | Теги: переміщення, Йеллоустонський супервулкан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]