Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2018 » Вересень » 5 » Поширений вид акул харчується не лише м'ясом - вчені з'ясували
14:56
Поширений вид акул харчується не лише м'ясом - вчені з'ясували


Довгий час вчені вважали, що всі акули без винятку - м'ясоїди,  однак нове дослідження свідчить, що одна з найпоширеніших акул у світі насправді є всеїдною.

Дослідження було опубліковане в журналі Proceedings of the Royal Society B. Йдеться про так звану акулу-лопату (Sphyrna tiburo), один з видів роду акул-молотів.

Це відносно невелика акула, яка водиться в прибережних водах американського континенту. Виявляється, вид може харчуватися як м'ясом, так і рослинною їжею.

Те, що акули-лопати споживають багато морської трави, було відомо і раніше: більше 62% вмісту їх шлунків можуть становити водні рослини.

Однак вчені вважали, що Sphyrna tiburo з'їдає рослини помилково, полюючи за крабами, кальмарами та іншими безхребетними: фахівці не думали, що акули здатні засвоювати таку їжу, отримувати від неї поживну цінність.

Щоб дізнатися, чи є Sphyrna tiburo всеїдними тваринами, вчені використовували морську траву із Флоридського затоки. У лабораторних умовах кожну рослину маркували особливо, додавши у воду спеціальний ізотоп вуглецю.

В експерименті брали участь п'ять акул-лопат: тварин посадили на дієту, яка приблизно на 90 відсотків складається з морської трави і на 10% з кальмарів, пише Еспресо.

По закінченні трьох тижнів, як з'ясувалося, акули набрали у вазі. Далі дослідники провели серію тестів, щоб визначити, як багато рослинного матеріалу було переварено і виділено випробуваними акулами.

Як зазначається, було виявлено високий вміст хімічних маркерів в крові і печінці піддослідних акул - таким чином вчені припустили, що поживні речовини морської трави були засвоєні тваринами.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 858 | Дата публікації: 05-09-2018 | Додав: adminA | Теги: Харчування, вид акул, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]