Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Липень » 6 » Подорож до центру Землі
11:25
Подорож до центру Землі




Японці готують подорож до центру Землі

Науковці готуються здійснити одне з найвидатніших досягнень, яке можна порівняти з польотом на Місяць: дослідники збираються дійти до мантії Землі, чого ще нікому не вдавалося.

За допомогою японського судна для глибоководного буріння "Тікю" науковці планують дістатися до розлому, який викликав руйнівний землетрус "Тохоку" минулого року.

Отримані дані можуть перевернути уявлення про еволюцію і будову Землі. Існує навіть вірогідність того, що буде знайдено щось непередбачуване – на кшталт "мантійного життя", якихось унікальних місцевих організмів, повідомляє Компьюлента.

Проект, який дістав назву Mohole to Mantle, має чітке наукове обґрунтування. Хоча на мантію припадає 68% маси Землі, люди дуже мало знають про неї.

"У нас немає жодного чистого зразка мантії", - наголосив учасник колаборації Деймон Тиглі з Національного океанографічного центру Великобританії.

Досі нікому не вдавалося пройти більш як третину шляху до мантії. Рекорд утримує 1507-метрова свердловина на узбережжі Коста-Рики. Це не найглибший отвір (навіть у океанічній корі), але саме в цьому місці дослідники опинилися до мантії найближче: товщина кори там лише 5,5 км.

Для нового проекту доведеться виготовити бур, якого ще не було на світі. І річ не тільки в довжині, а й у матеріалі свердла. При бурінні отвору діаметром 30 см в твердих магматичних породах зі швидкістю 1 м/год голівка "живе" лише близько 50 годин. А зубці можуть сточитися ще швидше. Новий надтвердий матеріал має також витримувати тиск в 2 кбар і температуру до 250 градусів за Цельсієм.

Доповідь, випущена в 2011 році фірмою Blade Energy, свідчить про те, що проект технічно здійсненний. Залишається лише проблема фінансування – одна лише робота судна "Тікю" обійдеться в 1 млрд доларів. Однак уряд Японії вже погодився взяти на себе левову частку витрат, інші країни теж висловили зацікавленість у проекті.

Якщо всі фінансові питання будуть вирішені наступного року, науковці сподіваються дістатися до мантії протягом десятиліття.

Ідея дістатися серця Землі регулярно виникає у дослідників. У квітні 2012 року японським науковцям-океанологам вдалося пробурити найглибшу підводну свердловину в світі. Загальна глибина сягнула 7740 метрів, що стало новим світовим рекордом для наукового глибинного буріння. Мета дослідження - з'ясування основних сейсмологічних причин, через які стався руйнівний землетрус 11 березня минулого року.

Трохи більше року тому геологи оголосили про намір за допомогою японської плавучої бурової станції пробурити найглибшу з морських свердловин, що існують на сьогодні. Вони хотіли дістати зразки земної породи з рекордної глибини, і таким чином зрозуміти природу землетрусів.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 3783 | Дата публікації: 06-07-2012 | Додав: adminA | Теги: Японці. подорож. центру Землі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]