Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 19-03-2024
Головна » 2012 » Вересень » 8 » Планетарна катастрофа
20:04
Планетарна катастрофа



Планетарна катастрофа

Формування зоряних систем відбувається постійно, тому зафіксоване космічним телескопом "Спітцер" зіткнення двох екзопланет не стало для Галактики чимось незвичайним. Інша справа - астрономи, яким вперше випала можливість спостерігати подію у всіх подробицях. Адже подібні катастрофи відбувалися і в Сонячній системі, і їх вивчення допоможе поповнити знання про планетарні еволюції.

Планетарна катастрофа сталася в системі молодої зірки HD 172555, що розташована в 100 світлових роках від Землі. Оскільки Чумацький Шлях має діаметр близько 100000 світлових років, то можна сказати, що події розгорталися буквально по сусідству від нас. Зіткнення двох небесних тіл, які обертаються навколо HD 172555 , одне з яких має розміри Меркурія, а друге порівняно з Місяцем, було цілком передбачувано. Якщо перша планета рухалася в точності у відповідності зі своєю стабільною орбітою, то планетоїд наближався до зірки по спіралі, пише sunhome.ru

Як показала реконструкція події, при ударі місяцеподібний планетоїд фактично розвалився на безліч дрібних астероїдів, а на поверхні "Меркурія" відбулися незворотні зміни. Ударна хвиля була настільки сильною, що повністю видалила тверду планетарну кору, оголивши магматическое ядро. HD 172555 є дуже молодою за мірками Всесвіту зіркою - їй лише кілька мільйонів років. Астрономи вважають, що подібні планетарні катастрофи відбуваються досить часто в  зоряних системах, які  формуються, в тому числі мали місце і в процесі утворення Сонячної системи.

Передбачається, що подібним чином з'явився Місяць, коли велика блукаюча планета, що отримала назву Тейя, зіткнулася з Марсом близько 4 мільярдів років тому. Спостереження за подіями в системі HD 172555 дозволить вченим познайомитися з таким явищем ближче і на підставі цього розробити модель формування супутника Землі

Ще одним цікавим непрямим висновком з події є визнання того факту, що твердотільні планети досить поширені у Всесвіті. Більшість відкритих екзопланет є газовими гігантами, і вчені припускали, що такі в масі своїй і інші екзопланети. Тим не менш, на орбіті HD 172555 було зафіксовано зіткнення відразу двох планет з високою щільністю, що здавалося математично неймовірним.

Астрономам доводиться визнати, що подібне явище вимагає перегляду сучасного погляду на екзопланети - можливо, що придатних для освоєння планет виявиться набагато більше, а ми поки не в змозі їх виявити виключно через недосконалість засобів спостереження. Але навіть якщо б біля HD 172555 не відбулося зіткнення планет, ця зірка все одно привертала б увагу астрономів. Вчені вважають, що вона не зовсім звичайна для Галактики, оскільки практично повністю складається з кремнію.

Спектральний аналіз світла молодої зірки показав, що кремній є основним компонентом її ядра. Температура HD 172555 змушує астрофізиків припустити, що фактично зірка утворена з ... рідкого скла. Можливо, подальші дослідження дозволять встановити, за якими законами існує подібне космічне тіло.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2038 | Дата публікації: 08-09-2012 | Додав: adminA | Теги: Планетарна катастрофа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]