Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Березень » 7 » Планарії допоможуть людям стати безсмертними
12:08
Планарії допоможуть людям стати безсмертними



Палеонтологи Кембриджського університету прийшли до висновку, що морський черв'як під назвою Pikaia gracilens, що жив 500 мільйонів років тому, є найдавнішим пращуром людини, інформує ТСН.

Група науковців під керівництвом Симона Морріса вперше використала електронний мікроскоп і зйомку в поляризованому світлі задля вивчення скам'янілостей стародавньої тварини з кембрійської епохи, що дозволило встановити найдрібніші деталі її анатомії.

Дослідникам довелося вдатися до зйомок в умовах різної вологості й покривати скам'янілості парами солей.

Таким чином у пікаї вдалося знайти хорду (хрящеподібний предок хребта), нервову трубку, міомери (регулярні м'язові сегменти, характерні для всіх хордових і добре помітні, наприклад, у риб) й навіть залишки кровоносної системи.

Дослідники певні, що виявлені ознаки роблять пікаю найдавнішим достовірно відомим хордовим на планеті, а отже, предком усіх хребетних - риб, птахів, рептилій і амфібій, ссавців, і, зрештою, людини.

Вперше скам'янілості невеликої тварини, що нагадує черв'яка, були виявлені ще 1911 року американським палеонтологом Чарлзом Волкоттом у сланцевій формації Берджес-Шейл (Британська Колумбія, Канада).

Спочатку пікаю зараховували до багатощетинкових черв'яків через сильно виражену сегментовану будову.

Зазначимо, гіпотеза про належність пікаї до хордових була висунута Морісом у сімдесяті роки, однак не була прийнята всіма палеонтологами через суперечливі анатомічні дані.

Нагадаємо, що нещодавно британські науковці почали досліджувати пласких хробаків, бо, на їхню думку, пласкі хробаки допоможуть людям стати безсмертними. За їхніми словами, планарії мають таку унікальну здатність до регенерації, що можуть подолати процес старіння.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 1777 | Дата публікації: 07-03-2012 | Додав: adminA | Теги: з'ясували науковці, пращуром людини є хробак | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]