Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 26-04-2024
Головна » 2014 » Липень » 6 » Пивовари пропонують уряду компроміс з приводу пластикових пляшок
21:08
Пивовари пропонують уряду компроміс з приводу пластикових пляшок


 

Російські пивовари готові в 2016-2017 роках відмовитися від розливу пива у пластикові пляшки великого обсягу, залишивши на ринку лише півторалітрову тару. Про це, як передає преса, повідомив журналістам у Петербурзі директор з корпоративних відносин Heineken в Росії Кирило Болматов. Таким чином галузь намагається домовитися з урядом Росії, який раніше висловило намір взагалі заборонити використовувати ПЕТ-пляшки для розливу алкогольних напоїв.

За словами Болматова, така пропозиція спочатку надійшло від пивоварної галузі в уряд РФ в кінці 2013 року, і на той момент сторони досягли згоди. Однак цієї весни до Держдуми РФ був внесений і прийнятий у першому читанні законопроект, який фактично забороняє використання ПЕТ-упаковки для алкогольної продукції, у тому числі - для пива. Передбачається, що з 2016 року в пластикову упаковку - не більше 0,5 літра - можна буде розливати напої з вмістом алкоголю менше 4%.

"Ми вважаємо, що раціональних аргументів для цієї заборони немає, але розуміємо, що до занадто великого обсягу пляшок є негативне ставлення", - сказав Кирило Болматов.

Нагадаємо, суперечки про заборону або збереженні можливості розливати пиво в ПЕТ-пляшки ведуться вже кілька років. Активним прихильником заборони є Національна спілка захисту прав споживачів (НСЗПС), яка вважає, що в результаті зберігання пива в подібній упаковці в ньому утворюється отруйна речовина дибутилфталат.

Російські пивовари заявляють, що ця організація діє в інтересах горілчаного лобі. Вони нагадують, що Павло Шапкін, який очолює НСЗПС, раніше очолював Національну алкогольну асоціацію, а зараз є членом експертної ради при Росалкоголю. Сам Шапкін звинувачення в лобізмі відкидає.

Крім виробників міцного алкоголю в лобіюванні заборони на пластик (а також на алюмінієву упаковку, яку вже не раз звинувачували в небезпечному впливі на здоров'я), на думку учасників ринку, можуть бути зацікавлені і виробники скляної тари.

У лютому 2013 року депутат Держдуми Михайло Тарасенко розповів у листі до віце-прем'єра Аркадію Дворковичу про те, що пиво в ПЕТ-тарі може викликати токсичний гепатит і стати причиною онкологічного захворювання.

У вересні до питання ПЕТ-тари звернувся глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко, який запропонував заборонити ПЕТ-тару для продажу пива. Росспоживнагляд, за його словами, провів власні дослідження і прийшов до висновку, що "в алкоголі в упаковці з полімерних матеріалів мігрують шкідливі речовини і виділяється одне з них - дибутилфталат".

Багато експертів категорично не погодилися з таким твердженням. Про безпеку ПЕТ-тари свідчить, зокрема, експертиза, проведена на замовлення Товариства захисту прав споживачів у випробувальному центрі ВНІІМП імені В.М. Горбатова Російської академії сільськогосподарських наук. Слід зазначити, що якщо вам потрібна товарознавча експертиза в Україні, тоді радимо відвідати спеціалізований портал kise.in.ua.

Деякі спостерігачі також бачать в бажанні заборонити пиво в ПЕТ-пляшках прагнення влади зменшити споживання алкоголю в країні, причому за рахунок представників малозабезпечених верств населення, які і є основними покупцями пива в пластикових пляшках.

Остаточне вирішення питання, за наявними даними, відкладено на кінець 2014 року, коли країни - учасниці Митного союзу повинні будуть узгодити техрегламент "Про безпеку алкогольної продукції". Заборона на використання ПЕТ-тари для виробництва та обігу алкогольної продукції була передбачена в первинному варіанті проекту техрегламенту, але проти нього активно виступила Бєларусь, де частка пива в пластиковій тарі доходить до 80%.

За оцінками експертів, на даний момент близько половини пива в Росії продається на російському ринку в пластиковій упаковці об'ємом 2,5 і 1,5 літра. Фактично в реченні пивоварів йдеться про те, щоб відмовитися від більшого обсягу на користь меншого, так що інвестиції в цей процес мінімальні.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 1597 | Дата публікації: 06-07-2014 | Додав: abel | Теги: товарознавча експертиза | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]