Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2013 » Липень » 26 » Пересаджувати людські голови розпочнуть у 2015 році. ВІДЕО
21:03
Пересаджувати людські голови розпочнуть у 2015 році. ВІДЕО



Науковці розпочнуть пересаджувати людські голови у 2015 році

Голова професора Доуеля з роману Олександра Бєляєва, швидше за все, вже скоро перестане здаватися фантастикою. Як повідомляє "Комсомольська правда", в останньому номері одного з найвпливовіших у світі наукових журналів, який публікує новітні розробки в області нейрохірургії, Surgical Neurology International італійський нейрохірург Серджіо Канаверо (Sergio Canavero) зробив сенсаційне зізнання: вже через два роки проведення операції з пересадки людської голови стане справою абсолютно звичайною. І запевняє, що вже майже завершена підготовка практичної бази для такої процедури.

- Голову живої людини, чия нервово-або нейро-м'язова система організму виявилася паралізована або пошкоджена, ми пересадимо на здорове тіло неживої людини, - розкриває він деталі свого божевільного проекту. - Одні колеги - в захопленні від настільки зухвалих планів. "Сама можливість об'єднати дві різні секції спинного мозку, причому з різних організмів, виводить медицину на абсолютно новий щабель, коли всі фантастичні вигадки і казки про живу воду можуть перейти з області дива в реальне життя", - захоплюються вони на сторінках журналу.

Інші не приховують свого скепсису. "Говорити про пересадку голови можна буде тільки через кілька десятків років, так як технічна сторона питання практично не вивчена", - сумнівається директор Інституту нейрохірургії міланського "Університету Святого серця" Джуліо Майра.

Але тут варто нагадати, що Канаверо не вперше дивує публіку. У грудні 2008 року він здійснив справжнє диво. Лікар вивів 20-річну дівчину з коми, в якій вона перебувала майже два роки. Трагедія з мешканкою Турина трапилася під час автомобільної аварії. І тільки завдяки хірургічному втручанню, проведене Канаверо, вона буквально повернулася з того світу. Сьогодні його колишня пацієнтка виконує прості рухи, сама їсть, чує і розуміє, про що її просять. "Це перший випадок у світовій практиці, коли за допомогою операції на мозку вдалося домогтися свідомості у хворого, що перебуває в стані штучного підтримування життєздатності", - прославляли доктора колеги в італійській пресі. Але тоді виходить, що раз доктору вдалося одне диво, то і друге йому по плечу?

До речі, ходять чутки, що з'явився навіть перший кандидат на таку ризикову операцію. Це - 50 річний американець, який живе в Медині (штат Огайо). Всі органи його паралізованого тіла майже вийшли з ладу. Тому він і зважився стати "піддослідним кроликом". "Я, звичайно, можу померти на операційному столі, але у цієї смерті буде причина", - передають слова цієї мужньої людини зарубіжні газети. Доброволець навіть не посоромився замовити собі потрібну плоть: "Це має бути тіло, відповідне тому, яке я мав до нещастя, що сталося зі мною. Мені було 19 років, мій ріст 170 см, окружність талії 70 см, грудей - 100 см, я важив при такому співвідношенні 75 кілограмів ". Замовлене тіло ще не знайшли, але як тільки хто-небудь загине, наприклад, молода людина в автомобільній катастрофі, то його відразу ж відправлять в клініку нейрохірурга.

Але якщо, дійсно, пришивання нових голів через два роки піде на потік, то ж тоді знайдеться безліч бажаючих омолодитися. І вони почнуть справжнє полювання за молодими тілами.

В операційній як відбудеться трансплантація?

Мозок живої людини вгамують до 15 градусів за Цельсієм, щоб не пошкодити його структуру. Це загальмує обмін речовин і дасть можливість призупинити потік крові на 1,5 години операції. У кровоносні судини пацієнта і донора буде введений кровоспинний препарат - гепарин. Потім артерії і вени голови будуть зшивати з артеріями і венами тіла. Далі хребет скріплять металевими пластинами. І останнє - це зшивання мускулатури і шкіри. Нормальна циркуляція крові повинна обігріти мозок пацієнта. Для активація сірої речовини буде застосована електростимуляції мозку. І якщо все пройде успішно, то пацієнт прийде в себе, маючи вже нове тіло.

На сьогодні поки є кілька труднощів. По-перше, найближчим часом необхідно розробити методику введення речовин, що сприяють відновленню нервових закінчень спинного мозку після того, як їх вдасться "зв'язати". По-друге, потрібно "виточити" ультра-гострий скальпель, який не сильно травмує нервові волокна при розрізах. По-третє, зуміти застосувати останні досягнення клітинної інженерії, здатні швидко зростити голову з тулубом.

Думка оптиміста

Доктор медичних наук Дмитро Григор'єв

- Пересадка голови може стати можливою. Адже останнім часом науковці досягли багато успіхів в регенеративній медицині, в тому числі і в галузі неврології. Наприклад, в США був знайдений спосіб зрощувати спинний мозок після анатомічного розриву. У Великобританії нещодавно успішно пройшла операція з пересадки руки. Вдалося досконально відновити структуру нерва і з'єднати всі інші тканини. І пацієнт скоро зможе легко користуватися донорською рукою. У Європі була проведена перша операція з повної пересадки обличчя. Були вдало пересаджено губи, ніс, шкіру, лицьові м'язи і всі необхідні нерви.

Думка скептика

Трансплантолог Ігор Мережко

- Швидше за все, буде проведено науковий дослід, а не спроба врятувати людське життя. Існує явна небезпека відторгнення тканин при трансплантації, і якщо навіть "піддослідний" виживе, то життя його буде недовгим. Немає гарантії, що його пацієнт поворухне хоча б пальцем в новому тілі, адже поєднати мільярди найтонших нервових волокон, клітин і закінчень спинного мозку і хребців - фантастично складно.

У 1954 році в СРСР доктор Володимир Деміхов поставив експеримент, який шокував світ: він пришив голову і передню частину тіла цуценяти до шиї великої собаки. "Біологічна конструкція", як називали її вчені, а по суті, собака з двома головами жила кілька днів. Голови їли і навіть намагалися гавкати. Всього Демиховим було створено 20 двоголових собак




За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 1650 | Дата публікації: 26-07-2013 | Додав: adminA | Теги: Пересадка голови може стати можливо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]