Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Липень » 12 » П'ятий супутник Плутона P5
11:52
П'ятий супутник Плутона P5




Астрономи за допомогою телескопа Hubble виявили п'ятий супутник Плутона

Астрономи за допомогою космічного телескопа Hubble виявили новий, п'ятий за рахунком супутник у карликової планети Плутон, йдеться у повідомленні NASA. Новий супутник, який отримав позначення P5, - найменший серед супутників Плутона, його діаметр становить від 15 до 24 кілометрів.

P5 був виявлений в результаті аналізу дев'яти окремих груп зображень, отриманих Hubble з 26 червня по 9 липня.

Найбільший супутник Плутона - Харон - має 1,04 тисячі кілометрів в діаметрі (сам Плутон,якого в 2006 році перевели з "повноправних" планет у карликові, лише у два рази більший за нього - 2,3 тисячі кілометрів в діаметрі). Два інших супутника - Нікта (Нікc) і Гідра, які були виявлені тим же телескопом в 2005 році, значно менші, їх діаметр 32 і 113 кілометрів відповідно. Четвертий супутник Плутона P4, рік тому також відкритий за допомогою Hubble, має діаметр від 13 до 34 кілометрів, зазначає РІА "Новости".

"Місяці (Плутона) формують серію акуратно вкладених орбіт на зразок матрьошок", - сказав керівник наглядової групи Марк Шуолтер з американського Інституту проблем пошуку позаземних цивілізацій.

Відкриття може виявитися корисним для зонда New Horizons, який буде досліджувати Плутон в 2015 році.

У грудні минулого року американські науковці виявили ознаки наявності на поверхні Плутона молекул органічного походження, що є "цеглинками" будівництва життя.

Вони за допомогою космічного телескопа національного аерокосмічного агентства NASA Hubble виявили на карликовій планеті Сонячної системи зону, яка вирізняється високим ступенем поглинання ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Відзначимо, що найскладніша в Сонячній системі доля - у супутників Юпітера. Зараз їх близько 4, але, за словами учених, Юпітер вже встиг з'їсти близько 20 супутників.

У лютому цього року космічний телескоп Hubble зробив фотографії спіральної галактики з перемичкою. На думку науковців, ці фотографії можуть допомогти нам краще зрозуміти будову нашої галактики - Чумацького шляху.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1893 | Дата публікації: 12-07-2012 | Додав: adminA | Теги: п'ятий супутник Плутона | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]