Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Березень » 1 » Отци - одна із найбільш добре вивчених мумій
19:17
Отци - одна із найбільш добре вивчених мумій



Генетики встановили, що крижана людина Отци була родичем сучасних жителів Сардинії.

Стаття дослідників з'явилася у журналі Nature Communications, повідомляє Корреспондент.net  Висохла мумія, що отримала прізвисько Отци, була виявлена в Альпах на кордоні Італії та Австрії у 1991 році.

Завдяки унікальним умовам, останки стародавнього європейця прекрасно збереглися. У 2008 році вчені закінчили розшифровку мітохондріальної ДНК Отци, а у жовтні на конгресі з вивчення мумій в Італії міжнародна група вчених повідомила, що їм вдалося розшифрувати 98 відсотків уже звичайної ДНК.

Тепер ця робота була доведена до кінця - дослідники не лише розшифрували 100 відсотків ДНК, але і провели порівняльний аналіз генного коду Отци з кодом нині живих людей. Внаслідок цього, наприклад, вчені встановили, що у стародавнього європейця були карі очі, він був родичем сучасних жителів Сардинії, у нього була гіполактазія (непереносимість лактози) і схильність до серцевих захворювань.

Крім того вчені говорять, що під час секвенування генома з деяких зразків були отримані послідовності, які відповідають приблизно 60 відсоткам генома Borrelia burgdorferi - переносника хвороби Лайма. Таким чином, автори роботи говорять, що у Отці було перше зараження подібним захворюванням із відомих на даний момент.

На даний час Отци - одна із найбільш добре вивчених мумій. Так, наприклад, учені встановили, що він, швидше за все, був скотарем, його вбили стрілою, а за кілька годин до смерті він їв м'ясо козла. Крім того, за життя він страждав на атеросклероз і карієс.

Розшифровка генома крижаної людини Отці була представлена ​​вченими минулого року. 

За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 1816 | Дата публікації: 01-03-2012 | Додав: adminA | Теги: Отци - одна із найбільш добре вивче | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]