Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2018 » Липень » 24 » Опинилися під загрозою швидкої глобальної катастрофи океани
21:39
Опинилися під загрозою швидкої глобальної катастрофи океани


 

 

Океани опинилися під загрозою швидкої глобальної катастрофи

Вчені Кардіфського університету з’ясували, що якщо обсяг викидів вуглекислого газу залишиться колишнім, то до 2100 року закислення (ацидифікація) океанів досягне безпрецедентного в історії людства рівня. Згідно з оцінками дослідників, рН морської води опуститься нижче 7,8, чого не спостерігалося протягом останніх 14 мільйонів років. Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

При закисленні океану відбувається зниження показника кислотності рН, що викликано розчиненням в морській воді вуглекислого газу з атмосфери. Згідно з даними Всесвітньої метеорологічної організації, швидкість закислення на сьогоднішній день є максимальною за останні 300 мільйонів років. Це загрожує існуванню коралових рифів і тварин, що мають раковини, а також може призвести до зникнення сучасних морських екосистем.

Вчені проаналізували зміни в кислотності Світового океану, що відбувалися протягом 22 мільйонів років. Для цього вони вивчили скам’янілості раковин морських тварин, які мешкали в приповерхневих морських водах. Хімічний склад раковин допоміг визначити рН в різні періоди часу. Ці дані були об’єднані з показниками рівнів атмосферного вуглекислого газу, що дозволило передбачити рівень ацідіфікаціі в майбутньому.

Виявилося, що до 2100 року, якщо темпи викидів парникових газів збережуться, концентрація вуглекислого газу досягне 930 частин на мільйон в порівнянні з нинішніми 400 частинами на мільйон. Це відповідає зниженню величини водневого показника з 8,1 до 7,8. За словами дослідників, таке спостерігалося в останній раз тільки в епоху міоцену, коли середня температура атмосфери Землі була на три градуси Цельсія вище, ніж зараз. Однак зараз закислення відбувається не в результаті природного циклу, а в результаті діяльності людини, що було доведено кліматичними дослідженнями.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 716 | Дата публікації: 24-07-2018 | Додав: adminA | Теги: загроза швидкої глобальної катастро, океани | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]