Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Лютий » 22 » Астрофізики виявили особливий тип планет - "водний світ"
11:40
Астрофізики виявили особливий тип планет - "водний світ"


Американським астрономам вдалося підтвердити існування абсолютно нового типу планет - так званого водного світу, який оточує щільна, наповнена парою атмосфера.

Такого висновку дійшли науковці з Гарвард-Смітсоніанського центру астрофізики в Кембриджі (США), вивчивши знімки небесного тіла, отримані орбітальною обсерваторією Hubble, передає Бі-Бі-Сі.

За допомогою телескопа астрономам вдалося сфотографувати об'єкт GJ 1214b у сузір'ї Змієносця, на відстані 40 світлових років від Сонця.

Ця екзопланета типу "суперземля", що обертається навколо зірки за межами Сонячної системи, за розміром перевершує Землю, але поступається "газовим гігантам" на зразок Юпітера.

Суперземлі є кам'янистими планетами порівняно невеликої маси, основу яких складають гірські породи, близькі за своїм складом до земних.

Фахівці стверджують, що значну частину маси цієї планети становить вода, тоді як висока температура поверхні може вказувати на наявність екзотичних елементів і речовин.

Планета, вперше помічена одним з наземних телескопів у 2009 році, тільки в 2,7 раза перевершує нашу в діаметрі, проте важить майже в сім разів більше. Вона обертається навколо червоного карлика на орбіті з радіусом трохи більше 2 млн кілометрів, що вказує на високу температуру поверхні (від 200 градусів за Цельсієм і вище).

У 2010 році науковці вже публікували попередні дані дослідження атмосфери GJ 1214b, однак тоді їхні результати можна було пояснити не тільки наявністю води, а й шаром туману, який міг обволікати цю планету. Щось подібне науковці вже спостерігали на знімках супутника Сатурна - Титана.

Цього разу група астрономів, якою керує Захорі Берта, озброїлася ширококутньою камерою, встановленою на борту Hubble, і зняла транзит "водного світу" - момент, коли планета проходить по диску зірки, навколо якої вона обертається.

Спостерігаючи за зміною спектру випромінювання зірки-карлика в моменти транзиту, науковці зуміли встановити приблизний склад атмосфери цього небесного тіла.

Згідно з отриманими даними, опублікованими в астрофізичному журналі, ймовірність того, що атмосфера планети складається з води, більш висока, ніж наявність вищезазначеного "туману".

Науковці також вважають, що висока щільність цієї планети свідчить про наявність більшої кількості води, ніж на Землі. Даний факт вказує на те, що внутрішня будова планети значно відрізняється від земної.

"Високі температури і тиск можуть привести до формування таких екзотичних матеріалів, як "гарячий лід" і "надтекуча вода" - абсолютно чужорідних для Землі субстанцій", - каже доктор Берта.

Завдяки тому, що це небесне тіло не дуже сильно віддалене від Землі, воно може стати головним кандидатом на проведення повторного спостереження, яке може бути зроблено за допомогою "змінника" Hubble, телескопа "Джеймс Вебб" (James Webb).

Зазначимо, пошуки води, в якій може бути життя, на інших планетах Сонячної системи та їхніх супутниках увінчалося успіхом і не раз. Так, найбільше "порадували" астрономів супутник Юпітера Європа, а також супутники Сатурна - Титан, Рея, Енцелада, на якій знайшовся цілий океан води. На супутнику Землі Місяці виявили більше води, ніж очікувалося.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1900 | Дата публікації: 22-02-2012 | Додав: adminA | Теги: Об'єкт GJ 1214b у сузір'ї Змієносця | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]