Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Серпень » 17 » Нові "очисні" для мозку
23:03
Нові "очисні" для мозку



Американськими вченими була виявлена ​​нова система, яка здійснює очищення від продуктів життєдіяльності тканини головного мозку.

Система отримала назву глімфатичної. Робота проводилася групою неврологів під керівництвом Майкін Недергаард (доктором медичних наук). Дані про результати роботи були опубліковані в журналі Science Translational Medicine.

В роботі вивчався мозок мишей, який є в чомусь схожим на людський. Неврологи виявили мережу канальців, в яких на великій швидкості відбувається циркуляція спинномозкової рідини. А раніше було відомо тільки про один шлях циркуляції в мозку.

У глімфатичній системі канали утворені за допомогою клітин мікрологіі астроцитів і розташовуються навколо кровоносних судин. Неврологи порівняли астроцити за кронами дерев. Гліальні клітини кріпляться на синапсах, в мембранах у яких є білки - аквапоріни, які пропускають воду . Ці білки, як було встановлено, допомагають рухові спинномозкової рідини по тканинах головного мозку.

Нещодавно відкрита система приводиться в дію, тільки в тому випадку, якщо вона не була пошкоджена і функціонує лише в живих тканинах мозку. Тому її настільки пізно виявили. Адже раніше вивчалися тільки зразки тканин, і не існувало поточної техніки для візуалізації.

Також, при дослідженні було виявлено, що більше половини бета-амілоїду (це білок, який накопичується при хворобі Альцгеймера) виводиться з мозку мишей за допомогою глімфатичної системи. Це становить величезний інтерес для подальшого вивчення.


novostiua.net

За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2002 | Дата публікації: 17-08-2012 | Додав: adminA | Теги: очисні для мозку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]