Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Червень » 2 » Невідому планету великих розмірів виявили астрономи
16:17
Невідому планету великих розмірів виявили астрономи


 

Астрономи виявили невідому планету великих розмірів

Міжнародна команда астрономів виявила в так званій пустелі Нептуна планету NGTS-4b, яку вчені прозвали «неприпустимою». Раніше вчені вважали, що планети такого розміру не можуть існувати так близько до свого світила.

Про це повідомляє Lenta.

Для виявлення NGTS-4b фахівці використовували метод транзитів і масив телескопів Next-Generation Transit Survey, розташованих на території Паранальской обсерваторії в Чилі.

Радіус планети на 20% менший, ніж у Нептуна, а її маса становить 20 земних мас. Об’єкт знаходиться на відстані 920 світлових років від нашої планети і робить повний оборот навколо свого світила за 1,3 земних дня.

Астрономи відзначають, що вони вперше знайшли об’єкт такого розміру в настільки недружній зоні. Мова йде про область поблизу зірок, де вчені раніше не знаходили планет розміром з Нептун (саме з цієї причини цей регіон і називають «пустелею Нептунів»).

Об’єкти, що знаходяться в цьому регіоні, як з відра поливає потужним випромінюванням зірка: температура поверхні NGTS-4b становить 1000 градусів за Цельсієм. Через це легкі речовини, що входять до складу екзопланети, повинні випаровуватися в космос.

Щоб цьому протистояти, планеті потрібна величезна гравітація, і, отже, величезна маса. Це під силу лише таким гігантам, як гарячі юпітери. Тіло ж розміром з Нептун буде швидко втрачати свою речовину.

Астрономи використовували масив телескопів Next-Generation Transit Survey, розташованих на території Паранальской обсерваторії в Чилі.

Але NGTS-4b явно не складається з суцільного каменю. Судячи з її масі і розміру, у неї є скелясте ядро, оточене оболонкою з легких речовин. Вона може також не мати такого ядра і повністю складатися з води.

Астрономи запропонували два можливих пояснення існування такої планети в пустелі Нептунів. Відповідно до першого, об’єкт міг переміститися в цю область протягом останнього мільйона років (тобто не так давно, якщо судити за астрономічними мірками). Або ж небесне тіло спочатку було потужнішим, і його випаровування ще не закінчилося.

«Планета є справжнім міцним горішком. Вона знаходиться в тій області, де, як нам здавалося, планети розміром з Нептун вижити не можуть», – говорить Річард Уест з Уорікського університету.

На сьогоднішній день фахівці вивчають дані в спробі знайти інші схожі об’єкти в пустелі Нептуна.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 742 | Дата публікації: 02-06-2019 | Додав: adminA | Теги: невідома планета великих розмірів, астрономи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]