Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2015 » Березень » 28 » Нещасливе кохання і його муки
22:18
Нещасливе кохання і його муки


Виявляється, все те, що можна назвати муками нещасливого кохання, те, чим страждають юні захоплені дівиці, має свій діагноз. Рідкісний, але діагноз.

Пенелопа

Патологічне збереження вірності недоступному об'єкту.
Супроводжується активізацією роботи по дому, загостренням інтересу до рукоділля, бажанням усамітнитися у своїй кімнаті і повним ігноруванням протилежної статі. Протікає без особливих ускладнень для оточуючих, пацієнтка соціально-адаптована, але схильна сприймати свою хворобу як гідність і заслугу, вибудовувати навколо неї складний міфологічний контекст і наділяти повсякденні явища і предмети символічним значенням. Симптомами розвиненої Пенелопа виступають задумливо-просвітлений вираз обличчя, слова "я буду його чекати все життя", "краще за нього все одно нікого немає" і т.п.
Невиліковна, але не смертельна. Ускладнюється наявністю дітей від об'єкта.

Медея

Хвороблива ненависть і бажання помститися "колишньому".
Пацієнтка повністю зосереджується на об'єкті, виношує плани жорстокої розправи з ним самим, дітьми від нього, його новою дружиною і всією його ріднею а також усіма, хто виступав свідком подій і не заступився за хвору або хоча б не висловив засудження об'єкта.
Бред при Медея часто пов'язаний з ідеєю власної винятковості, пацієнтка схильна приписувати собі паранормальні здібності, погрожувати об'єкту чаклунством, прокляттям і т.п. Характерними симптомами медеї є слова "він мене зрадив", "боги його покарають", "йому ж буде гірше" і т.д.
У стані загострення страждаюча медеітом становить небезпеку для оточуючих, її необхідно ізолювати.

Дідонеоз

Патологічна нездатність пережити розставання з об'єктом емоцій.
Вибираючи об'єкт, довгі і міцні взаємини з яким з тієї чи іншої причини спочатку неможливі, жінка, схильна до дідонеозу, реалізує своє уявлення про любовні почуття як фатальну стихійну силу, що ламає людські життя. Хвора довго і докладно обговорює з близькими свій стан і переживання, особистість об'єкта та історію взаємовідносин з ним, втрачає інтерес до життя і контроль над собою. У гострій фазі дідонеоза пацієнтка часто страждає безсонням і втратою апетиту, загрожує самогубством, обсипає об'єкт образами й погрозами. Проте небезпеку вона представляє лише для самої себе. Типовий симптом дідонеоза - скарга на відсутність дітей від об'єкта, які, за словами хворої, могли б примирити її з втратою коханого.
Страждаюча дідонеозом потребує постійного догляду, необхідно видалити предмети, якими вона може завдати собі шкоди.

Брюнхільд (також сігрдрівіт)

Особлива форма валькіріоза, для якої характерно патологічне бажання знизити статус недоступного об'єкта. Страждаючі брюнхільдітом схильні вибудовувати неправдиву історію взаємин з особою протилежної статі, яка закінчується, як правило, "зрадою". Запущений Брюнхільд може виражатися в бажанні смерті об'єкта як єдиного способу "змити образу", для хворих характерний також глибокий містицизм і віра в посмертне з'єднання з "спокутуванням провини" об'єктом в іншому світі. Симптомами брюнхільдіта виступають жорстокі образи об'єкта, що супроводжуються нестримними сльозами, які хвора пояснює найнеймовірнішими причинами. Необхідно пам'ятати, що хвороба надзвичайно загострює хитрість пацієнтки і схильність маніпулювати оточуючими в своїх цілях.

Ізольда

Системне ураження психіки, що виражається в нездатності обірвати безперспективні відносини з особою протилежної статі. Хвора ізольдітом, як правило, соціально-адаптована і безпечна для оточуючих, але в гострій фазі Ізольда може призвести до асоціальної поведінки аж до злочину. Пацієнтка не може контролювати свої почуття і поведінку, знаходиться в патологічній залежності від об'єкта, відмовляється від прийому їжі та спілкування. Відносини страждаючої ізольдітом з об'єктом емоцій постійно перебувають на межі розриву, проте прийняти рішення хвора нездатна, оскільки сприймає своє почуття як результат втручання надприродних сил. Характерними симптомами ізольдіта є слова "друг без друга нам все одно не жити", "це доля", бажання померти і т.д. Як правило, Ізольда ускладнюється трістанозом - паразитарним захворюванням, вимотуючим хвору, що робить лікування безглуздим.

Офеліоз
Важке ураження свідомості, що виражається в прагненні до зв'язку зі складним рефлексуючим об'єктом, який свідомо нездатний до партнерських відносин і щирим почуттям. У страждаючої офеліозом, як правило, вкрай занижена самооцінка - зазвичай в результаті суворого виховання, - хвора схильна надмірно прислухатися до чужої думки, особливо якщо це думка належить старшим за віком або положенню. У присутності об'єкта пацієнтка замикається в собі, не намагаючись висловити свої почуття, оскільки вважає, що об'єкт перевершує її в інтелектуальному відношенні і володіє винятковими особистими якостями. Послідовне приниження власної особистості, постійне прагнення бути слухняною і чинити правильно, характерні для хворих офеліозом, часто призводять до незворотних змін психіки. Бред офеліоза часто пов'язаний із сексуальними мотивами, табуйованими для пацієнтки в звичайному стані.
У гострій фазі пацієнтка повинна знаходитися під постійним контролем, який краще не доручати друзям об'єкта.

Психологи стверджують, що любов, це не тільки хвороба, але ще і неминучий стрес.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1627 | Дата публікації: 28-03-2015 | Додав: adminA | Теги: нещасливе кохання і його муки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]