Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Ср, 24-04-2024
Головна » 2014 » Вересень » 20 » Неймовірне видовище - виверження вулканів на супутнику Юпітера. ФОТО
10:40
Неймовірне видовище - виверження вулканів на супутнику Юпітера. ФОТО


 

На супутнику Юпітера Іо трапляються справжні виверження вулканів — це єдине небесне тіло Сонячної системи, окрім Землі, де відбуваються подібні явища. В ході останніх досліджень науковці з’ясували, що виверження вулканів на Іо — не просто часте, а постійне явище.

«Ми зазвичай очікуємо на потужне виверження раз на один-два роки, і вони, як правило, не такі яскраві. А тут у нас [у серпні минулого року — авт.] було три дуже потужні виверження, які дозволяють припустити, що якщо ми будемо спостерігати частіше, то побачимо більше вивержень на Іо», — говорить Імке де Патер, професор Каліфорнійського університету, автор однієї з наукових статей по виверженню вулканів на Іо.
Цікавим у явищах є те, що на відміну від Землі, супутник Юпітера Іо має слабке гравітаційне поле, тому розпечена лава піднімається над поверхнею небесного тіла на значну висоту. Завдяки цьому вивержена речовина за короткий період часу розплескується на сотні квадратних кілометрів.
Так, одне з таких вивержень сталось минулого року, коли утворився 10-метровий по висоті потік лави, що накрив 130 квадратних кілометрів поверхні Іо. Інше виверження накрило територію неймовірної величини — 310 квадратних кілометрів.

Про існування на поверхні Іо діючих вулканів стало відомо завдяки дослідженням НАСА у 1979 році. З того часу до 2006 року спостерігалось 13 значних вивержень — частково тому, що кількість астрономів, які слідкували за поверхнею супутника, була маленькою, і багато важливих явищ залишалися без їхньої уваги.
Наразі на мапі Іо відмічені два десятки діючих вулканів. Дослідники вважають, що вивчаючи їх, вони краще зрозуміють, що відбувалось мільйони років тому на поверхні Землі в часи її формування.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1527 | Дата публікації: 20-09-2014 | Додав: adminA | Теги: неймовірне видовище - виверження ву | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]