Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2014 » Березень » 8 » Не дати собі потонути в негативі
21:44
Не дати собі потонути в негативі




Коли в голові заводяться негативні думки, люди часто намагаються позбавитися від них, щоб не хвилюватися даремно. Вони напружують усі свої душевні сили, щоб витягнути неприємну думку з голови, але в результаті виходить ефект "білої мавпи".

 Чим більше ви намагаєтеся не думати про негатив, тим більше в нього скочуєтеся. Для того, щоб дійсно перестати думати про погане, треба щось більше, ніж спроби не думати. Ось 7 порад, як вибратися з прірви негативу і не парити собі мізки.

1. Змініть мову тіла

Отже, якщо ви атаковані сумними, злими, тужливими емоціями і безнадійними думками, зверніть увагу на ваше тіло. Подивіться на свою особу: у вас опущені куточки губ, лоб нахмурений? Як ви тримаєте спину - сутулитеся?

Якщо у вас в голові розсадник негативних думок, тіло поводиться відповідно. А коли негативні думки стають постійними гостями, тіло звикає до такого положення. Ви напевно бачили людей, з "маскою" презирства або гніву на обличчі яка зберігається у будь-якій ситуації.

Це діє і в зворотному порядку - затиснуте положення тіла і нахмурена особа роблять настрій, як ви розумієте, не занадто хорошим. Значить, вашим першим кроком по позбавленню від поганих думок буде зміна пози і виразу обличчя.

І це реально допомагає! Як тільки ви помітили негативні думки, випряміть спину і розпряміть плечі, відчуйте, де в тілі накопичилася напруга і розслабтеся, посміхніться. Вже через декілька митей ви відчуєте, що емоційний фон виправляється. А якщо така мова тіла увійде до звички.

2. Обговоріть це

Є люди, які усім підряд розповідають про свої проблеми, і як би навіть смакують це. Є і інші, хто тримає все в собі до останнього, а потім отримують нервовий зрив.

Якщо у вас залишилися якісь негативні емоції, які ніяк не проходять, спробуйте розповісти про це близьким людям. Річ у тому, що негативні емоції можуть бути неоформленими почуттям, яке мучить вас, а чому - незрозуміло.
Коли ви вдягаєтеся їх в слова, емоції набувають форми, і ви бачите їх в потрібній перспективі. Після розмови ви навіть здивуєтеся, наскільки безглуздо було переживати із цього приводу, і негатив пропаде.

3. Одна хвилина порожнечі

Якщо у вашій голові за одну хвилину проноситься тисяча думок, важко щось вирішити для себе і хоч якось це контролювати. Якщо ви зависли на негативі, спробуйте всього одну хвилину взагалі ні про що не думати.

Звернувши увагу на те, що відбувається у вашій голові, і які думки там домінують, ви зможете трохи підправити положення, додавши долю позитиву.

4. Змініть тон думок

Навіть страшно стає, коли розумієш, що від невеликої зміни формулювання міняється тон цілої фрази або думки. Як же часто ми пригноблюємо себе неправильно сформульованими думками, адже можна трохи змінити їх, і, при тих же самих початкових, результати будуть іншими.

Наприклад, замість того щоб думати: "У мене важкий період в житті і є проблеми", можна змінити думку на: "У мене період змін в житті, і я шукаю кращі рішення".

Бачите, початкові дані не змінилися, просто проблеми назвали "змінами", але хто скаже, що це неправда? А сам тон думок вже змінився, і вам навіть не довелося обманювати себе, щоб підняти настрій.

5. Творчий підхід

Коли вас атакують негативні думки, можна витратити трохи часу на творчість (це працює так само, як розмова, з тим виключенням, що не доведеться нікого діставати своїми проблемами).

Можна робити що завгодно: пишіть прозу або вірші (наприклад, щось подібне до пісеньки Васи Обломова "Начальник"), малюйте олівцем або фарбами, танцюйте, нарешті.

Виплеск емоцій в творчість - це своєрідна арт-терапія, яка не лише забезпечить розрядку, але і підніме настрій. Негативні думки пройдуть через вас, утіляться у форму, і залишаться в ній, а не у вашій голові.

6. Прогуляйтеся

Часто здається, що наша власна голова - це єдине джерело негативу. Найчастіше це так і є, але буває і по-іншому. Якщо ви знаходитеся в оточенні негативних людей, наприклад, в сім'ї усі постійно сваряться і звинувачують один одного або на роботі все на нервах, половина негативу може бути обумовлена їх настроєм.

Якщо ви не гуру, навряд чи у вас вийде позбавитися від негативних думок, знаходячись в такому оточенні, так що, по можливості, покиньте його, щоб заспокоїтися. Просто вийдіть прогулятися або сходіть куди-небудь: на виставку, в улюблене кафе, в кіно - це допоможе набути душевної рівноваги.

7. Паростки позитиву (список вдячності)

Щоб не потонути в негативних думках і емоціях, треба терміново перемкнутися, і для цього згодиться список вдячності.

Плаваючи в негативних думках, ми, звичайно, забуваємо про усе хороше, і здається, що виходу немає і в кожному аспекті життя нас очікує великий і повний провал.

Так, сидячи в затишній і теплій квартирі, прийшовши з улюбленої роботи, людина може думати, що життя його - вигрібна яма, а він - повний невдаха. І все із-за збігу дрібних незначних неприємностей за день і невиконаного проекту, що висить над душею. Це був приклад, а ось що потрібно зробити:

Написати усе хороше, що є у вашому житті, і написати це в ключі вдячності. "Я вдячний за свою зовнішність і здоров'я", "Я вдячний за люблячих і улюблених родичів", "Я вдячний за вірних друзів" і все в такому роді.

Це допоможе перемкнути розум на позитивну хвилю, так що після списку вдячності усі негативні думки здаватимуться не такими страшними. Врешті-решт, якщо у вас є стільки усього хорошого, хіба це проблема?




За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1624 | Дата публікації: 08-03-2014 | Додав: adminA | Теги: не дати собі потонути в негативі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]