Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Червень » 9 » Навколо чорної діри в нашій галактиці виявлено диск холодного газу
18:28
Навколо чорної діри в нашій галактиці виявлено диск холодного газу


 

Виявлено диск холодного газу навколо чорної діри в нашій галактиці

Американські астрономи відкрили невідомий раніше науці диск холодного газу навколо гігантської чорної діри, розташованої в центральній частині нашої галактики. За словами дослідників, відстань «невловимого диска» до нашої планети становить приблизно 26 тисяч світлових років.

Експертам з Національної радіоастрономічної обсерваторії вдалося зробити відкриття на підставі даних, отриманих за допомогою оптичного приладу ALMA.

У наукових колах і раніше існувала думка, що навколо гігантської чорної діри під назвою Стрілець A* обертаються газові потоки, які відрізняються як неймовірно високими, так і відносно низькими температурами.

В результаті попередніх спостережень фахівці, застосувавши рентгенівські телескопи, виявили гарячу частину цих потоків.

Згідно з розрахунками вчених, її температура досягає 10 млн °C. Нове дослідження дозволило відкрити величезні обсяги більш холодного водню в агрегатному стані газу.

Відстань від нього до чорної діри відносно невелика (з урахуванням космічних параметрів) – близько 1000 астрономічних одиниць, а його температура оцінюється приблизно в 10 тис. °C.

За словами одного з авторів наукової роботи Олени Мурчикової, важливість відкриття полягає в тому, що дослідникам вперше вдалося отримати зображення і вивчити особливості обертання «невловимого диска».

У перспективі вчені мають намір дізнатися нові відомості про чорну діру Стрілець A* і розкрити деякі її таємниці.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 658 | Дата публікації: 09-06-2019 | Додав: adminA | Теги: Наша Галактика, диск холодного газу, чорна діра | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]